Forskningsföretag lämnar Helsingborg

Ett tiotal personer riskerar att förlora sina arbeten när medicinforskningsföretaget TFS Trial Form Support lämnar Helsingborg och flyttar till Lund.

Läkemedelsforskningsföretaget TFS Trial Form Support AB lämnar Helsingborg där företaget funnits sedan 1996. Senast i april går flyttlasset till Lund och ett nytt gemensamt Europakontor med dotterbolaget Clinical Data Care.

Samtidigt försvinner femton jobb när dotterbolagets verksamhet går upp i TFS.

– Vi har varslat om att femton tjänster berörs. Det kan bli omplacering, erbjudande om ny anställning och uppsägningar, säger vd och koncernchef Daniel Spasic, som även äger företaget.

Personalen informerades före jul och de fackliga förhandlingarna avslutades i tisdags.

– De har accepterat att TFS tar över och att Helsingborgsverksamheten släcks ner. Det återstår att förhandla om effekten av sammanslagningen. Den kommer att generera viss arbetsbrist, hur många kan jag inte svara på i dag, säger Daniel Spasic.

Flytten beror på att TFS i somras köpte upp en jämnstor konkurrent, Clinical Data Care med huvudkontor i Lund och stor verksamhet i Spanien, Italien och Portugal. Något som väckt liv i en flytt som styrelsen hade uppe på dagordningen redan för två år sedan.

– Men då valde vi att stanna kvar i Helsingborg eftersom det inte var så många av de anställda som bodde i Lund och Malmö.

Den bilden har förändrats.

– En majoritet av våra 38 anställda i Helsingborg har faktiskt sin bostad i Lund eller Malmö, säger Daniel Spasic.

Och eftersom företaget även har 45 personer anställda i Lund, bidrog det till flyttbeslutet. Liksom behovet av utbildad personal – företaget ägnar sig åt kontraktsforskning och gör kliniska studier för bioteknik och läkemedelsföretag.

– Kompetensen vi behöver finns inte riktigt i Helsingborg. Vi är ett kunskapsföretag som behöver duktiga och utbildade medarbetare.

Närheten till många sydsvenska kunder, Lunds universitet, två stora sjukhus med patienter för deras studier, och en internationell flygplats, gjorde valet ganska enkelt, menar Daniel Spasic.

– Vi är inte direkt besvikna på Helsingborg, men vi ser att all utveckling i vår bransch sker i Lund, Malmö och Köpenhamn.

Koncernen beräknas i år omsätta 185 miljoner kronor och har över 250 anställda.

Text: Erik Melkersson