Från studier till hemligt drömjobb

644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined) Nils Mattisson. Foto: Thomas Frostberg

Sommarpraktiken i Kalifornien ledde Nils Mattisson från Bjärred till jobb på drömföretaget: Apples forskningsavdelning i Silicon Valley. Exakt vad han gör där får den tidigare Lundastudenten däremot inte berätta. Det är topphemligt.

Vid halv åtta på morgonen kliver Nils Mattisson på Apples pendlarbuss som tar honom till jobbet på Infinite Loop i Cupertino, Apples campus en timmes resa från hemmet i San Francisco. Men arbetet börjar redan under turen längs highway 280 eftersom bussen är utrustad med trådlöst internet.

Jobbet blev hans efter en tremånaders praktikperiod sommaren 2006, följt av ett examensarbete för Apple hösten 2007 inom ramen för programmet i elektroteknik vid Lunds tekniska högskola.
– Apple tar in folk från hela världen och de anställda har kontakt med sina gamla universitet. De som gör ett hyfsat jobb får ett erbjudande efteråt, säger Nils Mattisson.

Han var en av tre svenskar som gjorde praktik sommaren 2006. Apple stod för allt det praktiska från visum till att öppna bankkonto och ordna boende.

När han åkte hem efter praktikperioden hade han ett löfte från Apple med sig i bagaget: Kom tillbaka och gör ditt examensarbete här. Efter examen i december 2007 har han sedan jobbat på Apple.

Exakt vad Nils Mattisson gör på jobbet får han inte berätta. Faktum är att det tog över en månads funderande innan Apples informationsavdelning ens gav klartecken för den här intervjun. Direktiven som följde med tillståndet var lika kortfattade som tydliga: Du får inte berätta vad du gör på Apple, mer än titeln på ditt visitkort!

Där står ”Scientist, Exploratory Design Group”. På svenska betyder det ingenjör på forskningsavdelningen och handlar om produktutveckling i de väldigt tidiga stadierna inom bolagets hårdvarusida.
– Apple har en unik position i och med att vi kontrollerar både hårdvara och mjukvara. Det mesta går att göra, frågan är bara vad det kostar och vad det tillför. Kundperspektivet ligger alltid till grund för besluten, säger han som förklaring till att Apple var drömarbetsgivaren.

– Väldigt många andra företag har byggt telefoner som operatörerna skulle gilla eller mp3-spelare som inte skulle uppröra musikindustrin. De fokuserade helt enkelt på fel saker.

Trots att Apple är känt för extremt hemlighetsmakeri beskriver Nils Mattisson företaget som väldigt öppet, även om han förstår att alla anställda inte har samma överblick som han har från forskningsavdelningen.
– Det brukar sägas att amerikanska chefer är mer hierarkiska, men jag har inte sett så mycket av det. På till exempel Ericsson jobbar man mer regelbundna timmar. Företagskulturen på Apple leder till större engagemang, men kanske mindre disciplin, säger han.

Rekommendationen till dem som vill ta sig utomlands är att inte bara skicka ett cv, utan visa upp vad man har gjort.
– Det finns så många som är duktiga. I Sverige är det fokus på att man har gjort bra ifrån sig i skolan, men här är det enklare att skilja ut sig genom att ha producerat något på riktigt. Flera som har kommit in på Apple har gjort något konkret som gör att de kan visa på vad de åstadkommit, säger Nils Mattisson.

Thomas Frostberg