Apple köper Polar Rose i Malmö

IT-jätten Apple köper lilla Polar Rose i Malmö. Nu kan företagets teknik för ansiktsigenkänning dyka upp i nästa Iphone.

Köpet avslöjas av nyhetsbyrån Rapidus, som har tagit del av ett styrelseprotokoll från en extra bolagsstämma i Polar Rose. Där framgår det att Apple har tagit över som ensam aktieägare. Tidigare huvudägare var Nordic Venture Partners, en dansk riskkapitalistfond.

Med köpet vill Apple komma åt den teknik som Polar Rose har utvecklat för ansiktsigenkänning av fast och rörlig bild. Tekniken baseras på en doktorsavhandling av företagets grundare Jan Erik Solhem och var först tänkt att användas till övervakning. Med hjälp av matematiska uträkningar går det bland annat att skapa en tredimensionell modell av ett enda foto.

Men i stället för övervakning har Polar Rose inriktat sig på nättjänster. Fram till nyligen gick det att testa den automatiska ansiktsigenkänningen gratis på Facebook och Flickr. Enligt Rapidus väntas Apple använda tekniken i nästa version av den storsäljande mobiltelefonen Iphone.

Polar Rose har idag femton anställda, varav tre i Malmö. Övriga finns i Warszawa i Polen respektive forskningsparken Sophia Antipolis utanför Nice i Frankrike.

Varken Apple eller Polar Rose ville igår kommentera affären.

Hur mycket Apple betalar för affären är också hemligt. Men det lär finnas pengar att ta av. I slutet av maj gick Apple om Microsoft som världens högst värderade teknikbolag.

Text: Kalle Elmqvist