Mobiljätte köper Malmöbolaget TAT

En av världens ledande mobiltillverkare köper Malmöföretaget TAT.

För Skånes del innebär det att ytterligare en tung mobilaktör slår sig ner i regionen.

Förhandlingarna har pågått under flera veckors tid, uppger Sydsvenskans källor. I går blev det klart: Kanadensiska Research in Motion (RIM), som tillverkar mobiltelefoner under varumärket Blackberry, köper mjukvaruföretaget TAT – The Astonishing Tribe i Malmö med 175 anställda.

– Det har blivit många rekordkorta nätter den här veckan. De sista pappren skrevs under först nu på förmiddagen, säger TAT:s vd Charlotta Falvin.

Exakt hur mycket RIM betalar är inte officiellt, men enligt Sydsvenskans beräkningar handlar det om flera hundra miljoner kronor.

Enligt Hampus Jakobsson, en av TAT:s grundare, kommer bolaget bara att leverera sin teknik till RIM i fortsättningen. Pågående uppdrag för andra mobiltillverkare ska dock fullföljas tills de avtalen löper ut.

Någon risk för att RIM ska flytta TAT:s verksamhet från Malmö till Kanada ser han inte.

– Tvärtom har vi redan diskuterat nyanställning av tjugo-fyrtio personer i Malmö under nästa år. Verksamheten i Malmö kommer bara att påverkas positivt av denna affär, säger Hampus Jakobsson.

Han menar att det finns en liknande entreprenörskultur i TAT och RIM och att det har varit avgörande för att det alls skulle bli någon affär.

Research in Motion ökade under det senaste räkenskapsåret, som slutade i februari i år, sin omsättning från 11 till 15 miljarder dollar och vinsten blev nära 2,5 miljarder dollar. I många internationella koncerner är Blackberry-telefonerna standard, men trots sin storlek är RIM fortfarande ett ganska okänt bolag i Sverige.

I USA har man däremot lika stor marknadsandel som Apple av försäljningen av avancerade telefoner, så kallade smartphones, enligt undersökningsföretaget Nielsen.

Men både Apples Iphone och Googles operativsystem Android för mobiltelefoner tävlar om förstaplatsen. Köpet av TAT ska ses som ett led i försöken från RIM att vässa sig i kampen med de nya konkurrenterna.

TAT grundades 2002 av sex unga killar som brukade tävla tillsammans i programmering för datorer med begränsad processor- och minneskapacitet, till exempel Commodore 64. Snart insåg de att steget inte var långt till att programmera användargränssnitt för mobiltelefonindustrin.

Bolaget har varit en tillväxtsuccé sedan starten och förra året låg omsättningen på 160 miljoner kronor med en vinst på 13,5 miljoner.

I dag finns TAT:s mjukvara i omkring 500 miljoner mobiltelefoner och bland kunderna finns Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson. Dessutom står flera fordonsföretag på kundlistan.

 

The Astonishing Tribe

Bolagets grundare är Ludvig Linge, Paul Blomdahl, Hampus Jakobsson, Per Gustafsson, Karl-Anders Johansson och Mikael Tellhed. De äger tillsammans 53 procent av bolaget.Affärsmannen Jan Barchan äger cirka 30 procent.

Thomas Frostberg