Han tar förändringar på allvar

Peter Gustafson har flyttat Symbal Communications kontor från Lund till Malmö. I de nyrenoverade lokalerna ute i Frihamnen har de centrala Malmö åt ena hållet och utsikt över havet åt ­andra hållet genom den sex meter höga glasväggen. Foto: Pontus Tideman

Det finns gott om både ­management- och kommunikations­konsulter, men Peter Gustafson tycker att de flesta lämnar sina ­kunder i sticket när den svåraste delen av uppdraget börjar: genomförandet av en förändring.

För åtta år sedan lämnade han ett vd-jobb och sålde villan för att ha råd att starta sin egen låda. Tanken var att syssla med något som han ­kallade förändringskommunikation. Till­sammans med affärspartnern Anders Bergelin har Peter Gustafson byggt upp Symbal Communication som bland annat har Ikea, Tetra Pak och Höganäskoncernen på kundlistan.

– Jag brukar säga att det finns hur många ”vad- och varför-­konsulter” som helst, medan vi är ”hur-­konsulter” som jobbar med hur företagen på ­kortast möjliga tid ska genomföra de förändringar som andra konsultbolag kommit fram till, säger Peter ­Gustafson och syftar på kända bolag som Accenture, Cap Gemini och Mc­Kinsey.

Det vanligaste problemet menar han är företagsledningar som lägger allt krut på att informera ­personalen om nya strategier för bolagets utveckling, men sedan inte har ­någon idé för hur arbetet ska följas upp när förändrings­arbetet väl har satts igång.

– Ledningen jobbar ofta ihop med en reklambyrå som tar fram ett ­informationspaket, men ännu ­viktigare är vad som händer efter det. Man kan inte lämna allt fritt, utan måste återkomma till det och låta personalen reflektera. Och ­cheferna måste vara med och driva de här ­processerna, säger han.

Det är här Symbal Communication kommer in. Tanken är att minska tveksamheten hos personal, kunder och partner inför förändringarna ­genom att företagsledningen jobbar aktivt med kommunikation i alla led i förändringsprocessen, inte bara när de storslagna planerna presenteras på en kick-off.

– Det gäller att ha både affärs­förståelsen och kunna modern ­pedagogik. Detta är vår kärna och ­något som kan korta ner bubblet i korridorerna samtidigt som det ökar kraften i den tänkta förändringen, ­säger Peter Gustafson.

Ett sätt är att arbeta mycket med ­rörlig bild och digitala lösningar, ett område som han är väl bekant med sedan tiden som vd för Scandvision Mediahouse i början av 2000-talet.

– Använd samma tänk som när ­bolagen kör marknadsföring externt, till exempel på Youtube. Det handlar om att göra små, billiga och snabba produktioner för nya medier. Man måste tänka mer som en tv-kanal, ­säger han och berättar att Symbal just startat ett filmbolag, Film Express.

Än så länge består det bara av en ­person som åker runt till företag och spelar in filmerna på plats.

– Om film ska bli ett operativt ­kommunikationsverktyg måste man jobba på ett helt annat sätt än i dag. Vi har en buss som rullar runt i Malmö och stannar på företagens parkeringsplatser. Vd:n kommer dit, blir coachad, filmas och är tillbaka på sin arbetsplats efter en timme. Det ska ta max ett dygn, vara snabbt och flexibelt men ändå professionellt.

Just nu genomgår Symbal Communication för egen del den största förändringen sedan bolaget startades 2003 – en flytt av kontoret från Lund till Malmö.

– Vi har letat, men hittar inga bra lokaler i Lund för ett bolag som ­växer. Nu byter vi 167 kvadratmeter mot 500 ute i Frihamnen i en nyrenoverad ­lokal där vi kommer att ha Malmö city i ryggen och en sex meter hög glasvägg ut mot havet i andra riktningen, säger Peter Gustafson.

FAKTA
Symbal
Bolagen i Symbalgruppen har totalt ­femton anställda, varav tio i Symbal ­Communication, fyra i dotterbolaget ­Symbal Chase och en i Film Express.

Symbal Communication fakturerade för cirka tolv miljoner kronor förra året, vilket är tillbaka på 2008 års nivå efter ett litet tapp 2009.

Thomas Frostberg