Apple öppnar utvecklingscenter på Mobile Heights i Lund

Mats Ekstrand är vd på Mobile Heights och en av initiativtagarna till Mobile Heights Center i Lund där Apple flyttar in. Foto: Jenny Leyman Mats Ekstrand är vd på Mobile Heights och en av initiativtagarna till Mobile Heights Center i Lund där Apple flyttar in. Foto: Jenny Leyman

Apple öppnar ett kontor på Mobile Heights Center i Lund. Det skriver Rapidus.

Enligt uppgifter till Rapidus handlar det om ett utvecklingskontor.

– Jag kan bekräfta att de finns i huset, säger Mats Ekstrand till 8till5. De har funnits här i några veckor.

Mats Ekstrand är nöjd med att Apple valt just Mobile Heights Center.

– Det visar att vi har tänkt helt rätt. Det här hjälper oss också att bygga vårt varumärke.

Enligt Rapidus har Apple hyrt en lokal som rymmer ett tiotal personer.

Claes Magnusson på Yrkeshögskolan i Malmö säger att Apples val att öppna kontor i Lund är en bekräftelse på att det är Malmö och Lund som gäller.

JLyrkes5

Claes Magnusson. Foto: Jenny Leyman

– Apple har tidigare köpt bolag i Malmö och gör inget utan att det finns en tanke bakom det, säger han. Apple har noterat att vi är nära en kritisk massa när det gäller mobilutveckling. Man letar startups och det har vi mängder av.

– Apple intresserar sig väldigt mycket för mobila lösningar för sjukvård och hälsa och den typen av bolag finns här.

Apples företagskultur kantas av hemlighetsmakeri. De kommenterar sällan eller aldrig affärer, men Claes Magnusson tror att det är relativt ovanligt att Apple förlägger utvecklingsenheter utanför huvudkontoret i Cupertino.

– De har i alla fall tidigare haft en utvecklingsenhet i Paris och de har några kontor i Israel också, men de fokuserar nog väldigt mycket på Cupertino, säger han. De företag som vi tror oss veta ha blivit uppköpta av Apple har ju ofta fått flytta sin verksamhet dit.

Apples tre utvecklingskontor i Israel har sammanlagt 600 anställda.

Marianne Larsson, innovationsansvarig på Teknopol i Lund, ser nyheten som ett mycket positivt besked:

– Wow, det här är beviset för att vi håller på att bli en av världen tio mest innovation regioner. Nu fattas bara de andra två kriterierna, att Stanford öppnar filial i Åkarp och Lady Gaga får en övernattningslägenhet i Malmö, som min kollega Jonas Klevhag brukar säga. Ett mycket positivt besked.

JLmobile13

Marianne Larsson. Foto: Jenny Leyman

Hon säger att Apple ligger långt framme inom området mobil hälsa, där även arbetet hos många utvecklingsbolag i Malmö-Lundaregionen kommit långt.

– Jag önskar att jag visste att det var av det skälet som Apple etablerar sig här, men något sådant vet jag inte. Jag tror att de söker sig hit därför att vi ligger långt framme även på flera andra områden som forskning och utveckling runt big data och trådlös teknik. Jag ser det som ett tecken på att Apple vill samarbeta med innovativa företag och forskare i den här regionen, säger Marianne Larsson.
Hon berättar att Mobile Heights Business Center hoppas få Apple att tala runt mobil hälsa på en nordisk communityträff i Lund i mitten av december.

Apple har tidigare gjort affärer i regionen. 2010 avslöjade Rapidus Apples köp av Malmöbolaget Polar Rose. Affären har aldrig bekräftats av vare sig Apple eller Polar Rose.

Jan-Erik Solem, som ligger bakom företaget Mapillary och som 2010 sålde sitt dåvarande företag Polar Rose till Apple för en okänd summa, tror att det handlar om att stora företag måste rekrytera globalt:
– Förklaringen till etableringen behöver inte vara någon annan än att företag gärna vill knyta till sig vissa personer som inte är intresserade av att flytta på sig, säger han.

solem

Janerik Solem. Foto: Niklas Holm

Han tycker inte det går att dra några riktigt stora växlar enbart utifrån det faktum att Apple öppnar utvecklingskontor i regionen.

– Vi vet redan sedan tidigare att de stora spelarna i branschen inte varit särskilt bra på att interagera med övriga intressenter i den miljö det handlar om, säger Jan-Erik Solem.

Hampus Jakobsson sålde sitt bolag Tat i Malmö till mobiljätten Blackberry för fyra år sedan. Idag är han aktiv i flera unga teknikbolag i regionen:

– Det här känns jättepositivt utifrån perspektivet att det bekräftar att vi är en av de fem bästa regionerna i världen när det gäller mobilutveckling. Apple har redan köpt två bolag i regionen och det här visar att de har insett att det kan finnas mer att hämta här.

FJApontus

Hampus Jakobsson. Foto: Fredrik Jalhed

Han är däremot inte så säker på att det innebär någon större genväg för små lokala företag som hoppas väcka Apples intresse för sina produkter.

– Där hamnar vi nog bara ett myrsteg närmare USA. Så länge det inte finns ett utvecklingsbolag här med minst tjugo personer och egen kraft kommer det knappast några tungviktare från USA hit. Det blir medarbetarna här som lär få resa till USA istället.

Mobile Heights Center invigdes så sent som i  oktober i år. 20 000 kvadratmeter kontorsytor, tidigare kallade Greenland och övergivna av Sony Mobile vid årsskiftet, omvandlades till ett modernt kontorshotell. Sydsvenskan kunde redan i januari avslöja att Mobile Heights Center var på gång.

8till5 söker Apple för en kommentar.

Mer info kommer.

Text: Fredrik Norrlid och Niklas Holm