Hövding tar in 60 miljoner och börsnoteras

Fredrik Carling, vd för Hövding. Bolaget har utvecklat den innovativa cykelhjälmen som fälls ut likt en airbag vid krock eller fall. Foto: Jenny Leyman Fredrik Carling, vd för Hövding. Foto: Jenny Leyman

Hövding, Malmöbolaget bakom airbaghjälmen, tar in 60 miljoner kronor i en nyemission och börsnoteras till sommaren. 

Enligt ett pressmeddelande ska Hövding noteras på First North, ett beslut som styrelsen ska fatta den 8 maj, uppger Dagens Industri.

Inför noteringen tar Hövding in 60 miljoner kronor som enligt bolagets vd Fredrik Carling ska användas till försäljningsaktiviteter och marknadsföring.
– Och de ska räcka till dess att vi har ett positivt kassaflöde, säger han till Dagens Industri.

Enligt Dagens Industri har bolaget säkrat 48 miljoner av investeringsrundan.
– Vi har 80 procent av emissionen garanterad, säger Fredrik Carling, som inte vill berätta vad bolaget kommer att värderas till i samband med börsnoteringen.

8till5 berättade redan i februari att bolaget planerade att göra en emission under 2015.
– Det finns planer på en emission till i år. Den ligger en bit framåt, men inte jättelång tid framåt. Vi hoppas och tror att det kan vara den sista för det börjar se riktigt bra ut i bolaget, sade Hövdings ordförande Örjan Johansson då.

Hövding grundades 2006 och har finansierat en stor del av sin utveckling och tillväxt med riskkapital. Hittills har bolaget tagit in 130 miljoner kronor. I dag är största ägaren statliga Industrifonden följt av Indigo Capital Partners och LMK Industri. Därtill har bolaget ett par mindre ägare, däribland grundarna.

8till5 avslöjade i december respektive februari att de båda grundarna Anna Haupt och Therese Alstin lämnade bolaget. De är fortfarande minoritetsägare i Hövding.

Hövdings hjälmar finns idag på femton marknader i Europa samt i Japan. Vd Fredrik Carling utesluter inte att den patenterade tekniken kan komma att användas i andra produkter än cykelhjälmar.
”Det finns en stor efterfrågan på liknande produkter för olika användningsområden och min vision är att vi i framtiden kommer rädda livet på fler användare än bara cyklister”, säger Fredrik Carling i ett pressmeddelande.

Företaget har idag 21 anställda i Malmö.