LU Innovation System investerar i Mistbase

Michal Stala och Magnus Midholt på Mistbase. Michal Stala och Magnus Midholt på Mistbase.

Lundabolaget Mistbase, som utvecklar en delkomponent för kommunikation mellan uppkopplade prylar, tar in sin första externa investerare när Lunds universitets holdingbolag, LU Innovation System AB, går in som minoritetsägare.

Mistbase arbetar med att ta fram ett system som möjliggör trådlös kommunikation för sakernas internet, internet of things. Mistbase teknik tar sikte på en kommande standard som ännu inte finns på marknaden.
– Vi fokuserar på en lösning för en standard som kommer i mitten eller slutet av 2016 och som innebär en utökning av det befintliga 4G-systemet LTE, säger Michal Stala, vd för Mistbase.

Tanken är att Mistbase produkt ska fungera som en pusselbit i ett större system.
– Förhoppningen är att aktörer som vill in på IoT-marknaden, men som inte har egna kommunikationslösningar, köper vår lösning och integrerar den i sina produkter.

Den nya standarden, LTE MTC (LTE Machine-Type Comunications), gör det möjligt för uppkopplade prylar att kommunicera med hjälp av nerskalade, små och billiga enheter som inte behöver hundratals megabit för sin kommunikation.
– Utvecklingen inom 4G går åt två håll, den ena går mot snabbare datatakt och den andra går mot att skapa strömsnåla enheter med en långsammare datatakt.

Mistbase grundades formellt i mitten av sommaren av Michal Stala och Magnus Midholt. Michal Stala har en bakgrund på ST-Ericsson och Ericsson och Magnus Midholt har en bakgrund på Sony Mobile.
– Vi har båda två erfarenhet av den här typen av utveckling, säger Michal Stala.

Michal Stala är sedan tre år tillbaka doktorand på LTH inom elektro- och informationsteknik. Han forskar på framtida trådlösa kommunikationer och affärsidén grundar sig på hans forskning kring datakommunikationen inom mobila 4G-nätverk.
– Det är en spin-off av min forskning som jag och Magnus har diskuterat fram och tillbaka under våren vad vi skulle kunna göra med.

Michal Stala säger att man just nu arbetar på en demonstrator för att visa Mistbase system och grundfunktioner.
– Jag hoppas att vi kan visa upp en fungerande produkt i februari eller mars i nästa år och sedan ta det till en kommersialisering.

Linus Wiebe är innovationsdirektör vid Lunds universitet och styrelseordförande i Mistbase. Han ser en stor potential i investeringen.
– Teknologin i Mistbase har en global potential och bolaget kan dessutom bidra till att öka sysselsättningen bland mobilteknikbolag i Lund, säger han.