Ny accelerator ska locka internationella startups till Malmö

Minc står för lokalerna till den nystartade acceleratorn. På bilden pratar Kajsa Bengtson, kommunikationsansvarig på Minc med vd Mårten Öbrink. Foto: Jenny Leyman Minc står för lokalerna till den nystartade acceleratorn. På bilden pratar Kajsa Bengtson, kommunikationsansvarig på Minc med vd Mårten Öbrink. Foto: Jenny Leyman

Almi invest, Minc, Malmö startups och Invest in Skåne går samman om en ny accelerator i Malmö. Målet är att locka lovande teknikbolag från hela världen.

– Styrkan ligger i att det är ett initiativ med många aktörer som alla bidrar med olika saker, säger Mårten Öbrink, vd på Minc.

Minc står för lokalerna och affärsutvecklarna, Malmö startups för nätverket av experter och ängelinvesterare, Invest in Skåne för den internationella kompetensen och Almi invest för kontaktnätet till personer som kan göra större investeringar och ta en styrelseplats.

Dessutom bidrar Almi invest med en grundplåt på 200 000 kronor till vart och ett av de fem bolagen som antas till acceleratorprogrammet.

– Det är unikt i södra Sverige att man får en investering när man startar. Vi hoppas att det ska bli en modell för hur vi jobbar vidare i övriga landet, säger Robert Vass, investeringsansvarig på Almi invest.

Ansökningsprocessen till acceleratorn startar den första oktober och varar i sex veckor. I december drar det första acceleratorprogrammet igång.

Kravet på bolagen som antas är att de ska kunna få en extern investerare efter fem månader i acceleratorn. Det innebär att de måste ha ett färdigt team och en färdig idé när de går in i acceleratorn. Det betyder också att de måste ha en viss teknisk höjd som går snabbare att skala med hjälp av externt kapital. De behöver däremot inte ha börjat sälja.

– En stor del av arbetet i acceleratorn kommer handla om att göra bolagen investeringsklara, säger Joel Larsson som blir programansvarig för acceleratorn.

Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö. Foto: Kajsa-Stina Kalin

Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö. Foto: Kajsa-Stina Kalin

Tanken på en accelerator uppstod i flera av organisationerna samtidigt. Förhoppningen är att den ska sätta Malmö på den internationella kartan i uppstartssammanhang.

– Stadens kostnadsstruktur i kombination med ett svårslaget nätverk av mentorer gör oss unika. I Malmö är det billigt att hitta en lokal och enkelt att rekrytera duktiga människor, säger Hampus Jakobsson som är involverad i acceleratorn genom Malmö startups.

– Kulturen i Malmö är också unik, det finns en ”pay it forward”-mentalitet som är mer genuin än i Silicon Valley. Där investerar man i företag för att få pengar tillbaka, i Malmö går många investerare in för att de är stolta över staden och vill se den växa och utvecklas, säger Michael Hoy, investeringsrådgivare på Invest in Skåne och tidigare baserad i Silicon Valley.

Målet är att bredda uppstartsscenen i staden, både genom att få hit fler uppstartsbolag som drivs av kvinnor och genom att locka fler startups från andra länder.

Hittills finns bara en annan accelerator i Skåne. Den heter Think och drivs från Helsingborg. De har haft svårt att hitta bolag som drivs av kvinnor, i höstens accelerator har bara ett av sex antagna bolag en kvinnlig medgrundare.

Aktörerna bakom Fast Track Malmö, som den nya acceleratorn kommer att heta, ska använda flera metoder för att få in kvinnor. Dels genom att mentorerna och affärsutvecklarna på Minc är lika många kvinnor som män, dels genom att acceleratorn aktivt marknadsför sig mot kvinnor.

– Jag tycker det är väldigt bra att Think lyfter diskussionen, vi jobbar med att ha ett program som riktar sig lika mycket till män som till kvinnor och olika nationaliteter, säger Joel Larsson.

Minc har lika många manliga som kvinnliga mentorer och affärsutvecklare. På bilden syns Minc meetings projektledare, Maisa Dabus, i samtal med Mårten Öbrink, vd på Minc. Foto: Jenny Leyman

Minc har lika många manliga som kvinnliga mentorer och affärsutvecklare. På bilden syns Minc meetings projektledare, Maisa Dabus, i samtal med Mårten Öbrink, vd på Minc. Foto: Jenny Leyman

Grundarna av Fast Track Malmö räknar med att acceleratorn ska komma hela staden till gagn.

– Det handlar om att öka densiteten av smarta människor, lyckas vi med det så gynnas många andra näringar, säger Mårten Öbrink.

– Det ger ringar på vattnet och leder till fler arbetstillfällen. Inte bara i startups utan i många branscher, säger Hampus Jakobsson.

Kajsa-Stina Kalin