Danska Ageras hyr bilar för att anställda ska slippa id-kontroller

Köpenhamnsbaserade IT-bolaget Ageras hyr BMW-bilar till sina svenska medarbetare. Orsaken är att de ska slippa id-kontrollerna vid Öresundsbron. Det skriver Politiken.
Foto: Jenny Leyman Foto: Jenny Leyman

Sedan de nya id-kontrollerna infördes i måndags har restiden blivit längre över Öresundsbron. Något som skapat en frustration bland många Öresundspendlare.

Nu kommer det danska företaget Ageras med en lösning för sina svenska anställda. IT-bolaget har hyrt ett antal BMW-bilar så att de medarbetare som pendlar från Sverige till Danmark ska slippa id-kontrollerna på tågen. Bilar kontrolleras nämligen inte lika ofta som tågen.

Enligt Ageras vd Rico Andersen är det en åtgärd för att förhindra en kompetensflykt från företaget.

– Redan på måndagen började våra svenska anställda prata om att den extra restiden skulle tvinga dem att söka ett nytt jobb. Vi började därför tänka och pratade med dem för att hitta en annan lösning, säger Rico Andersen till danska tidningen Politiken.

Ungefär en tredjedel av Ageras 76 anställda är svenskar, och många av dem bor i Malmö. De kommer att samåka över bron. Att det blir i just splitternya BMW-bilar beror på att de inte blir kontrollerade lika ofta, menar Rico Andersen.

– Gränskontrollerna tar endast de bilar som ser lite misstänkta ut. Jag kommer därför inte skicka våra medarbetare över sundet i en gammal Opel.

Ageras förmedlar tjänster inom revision, redovisning och juridik till företag och privatpersoner.