Fast Track Malmö har utsett sina fem första bolag

Företagsacceleratorn Fast Track Malmö har utsett sina fem första bolag. Och nu drar verksamheten igång på allvar. Målet är att sätta Malmö på den internationella startupkartan.
Företagsacceleratorn Fast Track Malmö håller till på inkubatorn Minc. Foto: Jenny Leyman Företagsacceleratorn Fast Track Malmö håller till på inkubatorn Minc. Foto: Jenny Leyman

– Det känns riktigt spännande att dra igång och allt börjar falla på plats, säger Joel Larsson, ansvarig för Fast Track Malmö.

Ansökningstiden till acceleratorn avslutades i slutet av november och hamnade på drygt 250 ansökningar från 43 olika länder. De fem utvalda uppstartsföretagen är från Luleå, Stockholm, Lund och Malmö och kommer nu att flytta in på Fast Track Malmö, som har sina lokaler på inkubatorn Minc.

– Bolagen valdes utifrån fjorton företag som intervjuades här i Malmö. Av de som intervjuades var hälften utländska och ett bolag flög in från Paris för att vara med på intervjun. Men juryn kom fram till att de fem bästa bolagen var svenska. Och det är en intressant mix, säger Joel Larsson.

De utvalda bolagen sysslar med allt från artificiell intelligens och dataanalys till försäljning och utbildning. Under fem månader ska de få hjälp att nå investeringar och lansera sina idéer. Bland programmets mentorer finns bland andra Newshubby-grundaren Alexandra Bylund, Carl Silbersky som är vd på Mionix och Hampus Jakobsson från Brisk.

Utöver det får företagen en grundplåt på 200 000 kronor från Almi Invest.

Tanken med Fast Track Malmö är att locka startups från hela världen till Malmö. Målet är att sätta Malmö på kartan i internationella uppstartssammanhang och att bredda uppstartscenen genom att få hit fler startups drivna av kvinnor.

– Målet är ju att nå ut internationellt på långt sikt. Och att vi kan bygga en kontaktyta med 254 bolag som är intresserade att flytta till Malmö är ett stort värde. Vi vill ju sätta Malmö på kartan och nu tror jag vi är den acceleratorn i Norden med flest ansökningar vilket är riktigt roligt, säger Joel Larsson.

Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö. Foto: Kajsa-Stina Kalin

Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö. Foto: Kajsa-Stina Kalin

Eftersom att de fem bolag som valts ut i den första omgången alla är från Sverige håller Fast Track Malmö två extra platser öppna.

– Vi hade många ansökningar utifrån men processen att flytta till Sverige och sätta upp ett svenskt bolag tar lite tid. Vi hoppas kunna hitta två utländska bolag som väljer att komma hit utan att vi investerar pengar men att de ändå deltar i acceleratorn. Vi för dialog med några bolag men inget är klart än, säger Joel Larsson.

Programmet avslutas i slutet på april då de fem uppstartsföretagen får pitcha sina idéer inför investerare från hela Europa. Sedan är tanken att nya bolag ska antas till acceleratorn.

Bakom Fast Track Malmö står Minc, Invest in Skåne, Almi Invest och Malmö Startups. Juryn bestod av företrädare från Almi Invest, lokala ängelinvesterare och affärsutvecklare från Minc.

De fem bolagen som valts ut är:
LeadwizardsHjälper B2B-företag att hitta potentiella kunder genom artificiell intelligens.

QluboKopplar ihop mindre företag med konsumenter. Genom företagets mjukvara kan konsumenten samla bonuspoäng, ungefär som en kundklubb, något som endast större  företag har tillgång till i dag.

Bit4mHar tagit fram en betalplattform för snabbare, billigare och enklare transaktioner med hjälp av blockkedjeteknik.

LearnrEtt chattbaserat lärandeverktyg för matematik som bygger på artificiell intelligens. Lärandestilen anpassas efter ens eget sätt att lära.

SpysFörenklar datainsamling från ett företags molntjänster för att datan ska kunna analyseras lättare.