Webbaserad matbutik startar verksamhet i Skåne

Webbaserade livsmedelsbutiken Mat.se öppnar lager och kontor i Arlöv. Etableringen har hittills inneburit ett 30-tal nyanställningar och öppnar för e-handel i hela västra Skåne.
Mat.se, som säljer livsmedel på nätet, öppnar lager och kontor i Arlöv den 11 januari. Etableringen har inneburit ett 30-tal nyanställningar och avtal med fler lokala leverantörer och grossister. Foto: pressbild Mat.se, som säljer livsmedel på nätet, öppnar lager och kontor i Arlöv den 11 januari. Etableringen har inneburit ett 30-tal nyanställningar och avtal med fler lokala leverantörer och grossister. Foto: pressbild

– Vi har valt Malmöområdet för att vi ser det som ett intressant område för den digitala handeln. Vi når cirka 700 000 personer i västra Skåne så här finns en densitet för att få upp en bra volym. Och det krävs med tanke på att livsmedelshandeln på internet är en ganska liten del av marknaden, säger Måns Danielson, vd på Mat.se.

Verksamheten startar 11 januari och etableringen har hittills lett till ett 30-tal nyanställningar. Ytterligare ett tiotal kommer att anställas löpande under våren.
– Just när det gäller lager och transporter så är det ganska arbetsintensivt, så det kommer att behövas fler. Vi tror att vi kommer att ha anställt 70-80 personer om ett år, säger Måns Danielson.

Etableringen har också inneburit avtal med ett antal lokala leverantörer och grossister. Bland dem finns bland andra Södervidingebagaren utanför Kävlinge, Holms Kött & Chark i Landskrona och Skillinge Fisk i Simrishamn.

Hyresavtalet om den 4 000 kvadratmeter stora lokalen på Hammarvägen i Arlöv tecknades redan i somras. Än finns inga planer på fler lager- eller kontorslokaler i andra delar av Skåne.
– Vi kommer att utgå därifrån och utöka lagret där istället, säger Måns Danielson.

Enligt en rapport från Svensk Digital Handel ökade livsmedelsförsäljningen på nätet med 35 procent under tredje kvartalet 2015, jämfört med samma period året innan. E-handel av livsmedel står för en procent av marknaden, men enligt Svensk Handels prognos kommer marknadsandelen att öka till tio procent 2019.
– Branschen i sig växer och när man kommer in i ett område som e-handel av livsmedel, där det inte görs så mycket, så tror vi att vi kan växa betydligt fortare. Och vi ser fler utvecklingsområden där vi exempelvis kan hjälpa kunden att handla smartare för att minska klimatpåverkan, säger Måns Danielson.

Mat.se grundades 2011 och har sedan tidigare lager och kontor i Göteborg och i Stockholm.

Mat.se hade en omsättning på 125 miljoner kronor 2014. Omsättningsprognosen för 2015 är 202 miljoner kronor. Moderföretaget Matse Holding AB är listat på Nasdaq First North.