Tengbom flyttar till Hyllie

Tengbom flyttar verksamheten till Hyllie och blir den första arkitektbyrån att etablera sig i stadsdelen. Syftet är att vara en del i utvecklingen av det nya området.
Arkitektföretaget Tengbom har precis flyttat in i sina nya lokaler i Hyllie. Bredvid kontoret växer det nya bostadsområdet Elinegård fram. Från vänster: Martin Pålsson och Charlotte von Brömssen. Foto: Jenny Leyman Arkitektföretaget Tengbom har precis flyttat in i sina nya lokaler i Hyllie. Bredvid kontoret växer det nya bostadsområdet Elinegård fram. Från vänster: Martin Pålsson och Charlotte von Brömssen. Foto: Jenny Leyman

– Hyllie är en ny och viktig mötesplats för det internationella näringslivet. Vår närvaro ger möjlighet att vara med och påverka utvecklingen för en levande och hållbar stadsdel. Det är här vi ska vara med vår verksamhet, säger Magnus Nilsson, kontorschef på Tengbom i Malmö.

Tidigare låg Tengboms Malmökontor på Humlegatan vid Caroli. Men i början på förra veckan flyttade verksamheten till Arenagatan 20 i Hyllie och det nybyggda kvarteret Hermod som är ritat av Tengbom.
– Vi har försökt skapa en brygga mellan de bostäder som ska byggas i Hyllie och de stora komplexen som ligger runt stationen. Huset är nästan helt uthyrt och det visar både på att huset kan leverera något bra men också att platsen är väldigt attraktiv, säger Charlotte von Brömssen, arkitekt och projektansvarig för det nya Hylliekontoret.

Kvarteret Hermod på Arenagatan 20 i Hyllie. Härifrån ska arkitektbyrån Tengbom vara en del av utvecklingen av en av Malmös mest expansiva stadsdelar.  Foto: Jenny Leyman

Kvarteret Hermod på Arenagatan 20 i Hyllie. Härifrån ska arkitektbyrån Tengbom vara en del i utvecklingen av en av Malmös mest expansiva stadsdelar. Foto: Jenny Leyman

Hyllie är ett av Malmös stora expansionsområden. Stadsdelen väntas vara fullt utbyggd 2040 och kommer då att rymma 9 000 bostäder och lika många arbetsplatser.
– Jag vill att Tengbom ska ta den position i samhällsdebatten som vi har haft i över hundra år. Det handlar mycket om att vara innovativa och kreativa och att hitta nya lösningar på gamla problem. Hyllie blir en otroligt bra miljö för oss att verka i, säger Johanna Frelin, nytillträdd vd på Tengbom.

Och Tengbom är redan igång med flera byggprojekt i Hyllie. Arkitektkontoret har bland annat tagit fram planen för Elinegård, ett bostadsområde som ska byggas precis intill kontoret.
– Det ska bli ett större bostadsområde och ett centrumkvarter med en livsmedelsbutik och bostäder. Men vi ritar flera andra bostadskvarter i det här området. Bland annat åt Riksbyggen här på granntomten, säger Charlotte von Brömssen och fortsätter:
– I och med den stora inflyttningen till Malmö kommer skolor, bostäder, sjukhus och landskaps- och stadsbyggnadsprojekt att vara våra stora uppdrags- och expansionsområden framöver. Här är vi med och visar hur man kan arbeta med de frågorna.

Charlotte von Brömssen är projektansvarig för kvarteret Hermod som arkitektbyrån Tengbom ritat och nyligen flyttat in i. Foto: Jenny Leyman

Charlotte von Brömssen är projektansvarig för kvarteret Hermod som arkitektbyrån Tengbom ritat och nyligen flyttat in i. Foto: Jenny Leyman

För att kunna expandera verksamheten och bidra till utvecklingen av bland annat Hyllie väntas Malmökontoret växa från 40 till omkring 50 anställda innan årets slut. Det finns även planer på att expandera kontoret i Helsingborg som i dag har fjorton anställda.

– Hyllie har ett upptagningsområde på 3,6 miljoner människor vilket innebär en möjlighet för oss ur ett verksamhetsperspektiv och ur ett anställningsperspektiv. Vi håller på med ett antal rekryteringar för närvarande och då rekryterar vi internationellt. Vi behöver en diversifierad kompetens för att kunna förnya oss, säger Magnus Nilsson.

– Det är en otroligt expansiv marknad i hela Öresundsregionen och det växer hela tiden. Malmö har ett stort fokus på kreativa näringar och entreprenörskap och jobbar mycket med hållbarhet och hur man främjar integrationen. Det är frågor som ligger Tengbom varmt om hjärtat. Så det är en stor satsning vi gör här, säger Johanna Frelin.

Johanna Frelin är nytillträdd vd på Tengbom. Foto: Philipp Gallon/Studio Gallon.

Johanna Frelin är nytillträdd vd på Tengbom och kommer närmast från utbildningsbolaget Hyper Island. Foto: Philipp Gallon/Studio Gallon.

Tengbom grundades 1906 och är ett av Nordens äldsta arkitektkontor. I dag har verksamheten tolv kontor runt om i Sverige med totalt 550 anställda i Sverige och Finland. 2014 omsatte Tengbomgruppen närmare 480 miljoner kronor.