Food Hackathon ska lösa livsmedelsbranschens utmaningar

I helgen arrangeras Food Hackathon i Kristianstad. Studenter, privatpersoner och företag samlas för att ta fram lösningar på olika utmaningar inom livsmedelsbranschen.
Elin Carleke är projektledare för Food Hackaton. Elin Carleke är projektledare för Food Hackaton.

Det är andra året som Food Hackathon arrangeras i Kristianstad. Temat för i år är Food (r)evolution och fokuserar på hur vi äter, slänger, producerar och transporterar mat.
– Ett hackathon är ju egentligen ämnat för programmerare men vi har lagt till en matdimension. Tanken är att få fram smarta appar eller andra tekniska lösningar på olika utmaningar inom livsmedelsbranschen, säger Elin Carleke, projektledare för Food Hackathon.

Bakom årets Food Hackathon står Krinova Incubator & Science Park. Evenemanget pågår hela helgen och inleds i kväll, fredag. Ett antal livsmedelsföretag och organisationer presenterar varsin utmaning som ett femtiotal tävlande försöker ta fram en lösning på. Bland de skånska deltagarna finns bland annat Dynahmat från Lund och Malmöbaserade Rude Food och Oatly.
– Utmaningarna kommer att vara breda och svåra. Ett exempel är från föreningen Svenska Bin som vill visa hur viktigt det är att fler köper svensk honung för att gynna svenska biodlare. En tredjedel av det vi äter är beroende av bins pollinering så det är ett jättebra exempel där hackathon kan göra nytta, säger Elin Carleke.
– Förra årets hackathon resulterade bland annat i en app som håller reda på vad man har i kylskåpet och utformar recept efter ingredienser och hållbarhet. Det minskar matsvinnet.

Vinnarna koras på söndag och prissumman på 50 000 kronor kommer att delas ut i kategorierna mest innovativa, mest genomförbara och mest potentiella idé. Prispengarna kommer från Sparbanksstiftelsen 1826.

I årets Food Hackathon finns deltagare från bland annat Kanada, Italien, Danmark och Sverige.
– Vi är väldigt glada att intresset kommer från så många olika länder. Och det är allt från studenter till företagare. Vi hoppas att det ska bli ett återkommande evenemang, och att det ska utvecklas och växa, säger Elin Carleke.

Krinova är en inkubator och Science Park som ägs av Kristianstads kommun och Högskolan i Kristianstad.