Ökat intresse för innovationer hos kvinnliga studenter

I morgon torsdag flyttar en ny omgång studenter med idéer på innovationer in på Venturelab, Lunds universitets inkubator för entreprenörer. Den här gången är kvinnorna i majoritet.
Johanna Östberg, Venturelab. Foto: Privat Johanna Östberg, Venturelab. Foto: Privat

Åtta nya team med totalt 16 nyblivna entreprenörer får under torsdagen den 28 januari sin introduktion på Ideon Agora i Lund. Tio av dem är kvinnor.

­– Vi har satsat mycket på att försöka få upp andelen kvinnor. Om man tittar generellt på området för innovationer så är det mansdominerat, säger Johanna Östberg, verksamhetsledare för Venturelab.

I november arrangerade Venturelab därför en inspirationshelg, ”Tro på dina idéer”, om företagande för kvinnliga studenter där det bland annat fanns kvinnliga företagare som talare.

– Intresset för att vara med under helgen var stort, säger Johanna Östberg.

Till den senaste omgången blev också andelen kvinnliga sökande större än vanligt.

Venturelab kommer att arrangera en ny inspirationshelg om företagande för kvinnliga studenter till våren.

– Då kommer vi att ha ungefär samma upplägg som i höstas. Vi ska också satsa extra på kvinnliga studenter vid Campus Helsingborg och samarbeta med Mindpark, säger Johanna Östberg.

En gäst hon väldigt gärna skulle se till vårens arrangemang är Lena Dunham, amerikansk regissör, manusförfattare och skådespelare.

– Det är en kvinna som har påverkat en hel bransch genom att förändra synen på unga kvinnor. Hon är en entreprenör ut i fingerspetsarna och tror på ett mer jämställt samhälle, säger Johanna Östberg.

Varför måste kvinnor ha särskilda arrangemang?

– Vi såg ett behov av att göra en särskild insats för kvinnor eftersom de är underrepresenterade bland entreprenörer.

Venturelab deltog under 2015 också i ett jämställdhetsprojekt genom Region Skåne.

Johanna Östberg märker dock inte någon större skillnad mellan de företagsidéer som antagna kvinnliga och manliga studentinnovatörer har.

– Appar är generellt det som är dominerande, det är både män och kvinnor intresserade av.

Lunds universitets företagsinkubator Venturelab har funnits sedan 2001. Syftet är att uppmuntra entreprenörskap bland studenter.

Tre gånger om året tar man in team med studententreprenörer som får ansöka om att delta.

De som blir antagna får gratis kontorsplats i ett år på Ideon Agora och möjlighet att diskutera sin företagsidé med affärsutvecklare. En gång i veckan arrangeras dessutom seminarier med olika experter på företagande.