Cisco-grundare och IT-miljardär satsar på ekologiskt

På fredagen besökte IT-miljardären och medgrundaren till Cisco, Sandy Lerner, inkubatorn Minc i Malmö. Inför en fullsatt lokal pratade hon om hur man lyckas med sin affärsidé.
Sandy Lerner besökte Minc i Malmö. Foto: Hussein El-Alawi Sandy Lerner besökte Minc i Malmö. Foto: Hussein El-Alawi

Minc driver sedan två år tillbaka ett projekt där de bjuder in kvinnor i ledande positioner inom företagande och entreprenörskap för att hålla temaföreläsningar.

Till fredagens föreläsning hade inkubatorn bjudit in Sandy Lerner som 1984 grundade Cisco Systems tillsammans med sin dåvarande man Len Bosack.

Cisco utvecklar produkter och tjänster inom nätverk och datorkommunikation. Grundidén var att utveckla routrar till företag och sedan starten har Cisco varit ledande för utvecklingen av ny teknik inom bland annat trådlös kommunikation, nätverk och säkerhet.

Cisco anses vara ett av de företag som varit med och utformat grunden till det moderna internet och var under en tid världens högst värderade bolag.
– När jag ser tillbaka så är jag mest stolt över att ha skapat något som har lagt grunden för andra möjligheter och framgångar. Cisco är Cisco, men jag skulle aldrig gå tillbaka, säger Sandy Lerner till 8till5.

Under Ciscos starka expansion blev Sandy Lerner och Len Bosack utmanövrerade av riskkapitalister. Efter Cisco-tiden grundade Sandy Lerner make up-företaget Urban Decay som 2013 köptes av L’Oréal för 400 miljoner dollar. Sedan tjugo år tillbaka driver hon en farm med fokus på hållbar och lokal odling i östra USA.
– Jag brukar skoja om att jag har tillräckligt med pengar för att syssla med lantbruk, säger Sandy Lerner.

Sandy Lerner menar att kvinnor ofta förväntas klara av både karriär och familj, vilket försvårar för kvinnor att starta eget företag.
– Kvinnor har så mycket som talar emot dem inom företagande då vi är uppfostrade att försöka hjälpa alla. Samtidigt som män inte är fostrade i att ge upp sina egna liv. Jag själv har inga barn och de flesta framgångsrika kvinnor jag känner har heller inga barn eller väljer att adoptera senare i livet. Det är viktigt att kvinnor inte förväntas klara av allting, du måste göra det ena eller det andra.

Syftet med Sandy Lerners besök i Skåne var dels föreläsningen på Minc men också att besöka skånska släktingar.
– Jag började släktforska för några år sedan och upptäckte att jag hade släkt som utvandrat till USA på 1800-talet. Det här är tredje gången jag är i Skåne men första gången jag är här för att träffa mina svenska släktingar, säger Sandy Lerner.

Temat för fredagens föreläsning var hur man bestämmer om en bra idé också kan fungera som företagsidé. Och föreläsningssalen på Minc var fullsatt.
– Det finns fler män än kvinnor inom företagande och tillräckligt många män som kan prata om entreprenörskap och ledarskap. Därför vill vi belysa framgångsrika kvinnor med olika bakgrunder för att inspirera och visa på gott exempel. Det betyder mycket för oss och vår verksamhet att ha Sandy Lerner här, säger Maisa Dabus, projektledare på Minc Events.

Föreläsningarna hålls fyra gånger om året och arrangeras i samarbete med Region Skåne. Bland tidigare talare finns bland andra Anna Oscarsson och Sofia Franzén från Drivhuset i Malmö och Newshubby-grundaren Alexandra Bylund.