Thomas Frostberg: Sluta deppa – en halv miljard mer till Skåne

Nästan allt riskkapital inom IT och telekom går till Stockholm. Det påstods nyligen i en undersökning. Oturligt nog hade de missat det utländska kapital som når Skåne.
Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör på 8till5 och HD-Sydsvenskan Näringsliv. Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör på 8till5 och HD-Sydsvenskan Näringsliv.

Uppdatering kl 09.30: Sedan krönikan först publicerades har jag hittat ytterligare en investering, som inte finns med i sammanställningen nedan. Det är Malmöbolaget Inriver, som förra våren tog in cirka 85 miljoner kronor, och det innebär att den nya totalsiffran för investeringar i skånska it- och telekombolag under 2015 är 772 miljoner.

Nästa vecka samlas världens mobilföretag till den årliga mobilmässan Mobile World Congress. Tiotusentals besökare och utställare väntas röra sig på mässområdet varje dag.

Bland dem finns representanter från ett 30-tal skånska företag som ställer ut eller är där för att trendspana och avverka största möjliga antal affärsmöten på minsta möjliga tid under några extremt intensiva dygn.

Dessvärre har regionens storheter ett tungt bagage med sig i år: En genomgång av riskkapitalinvesteringar inom IT och telekom, som Dagens Industri/DI Digital publicerade nyligen, visar att 95 procent av alla pengar i fjol gick till Stockholmsområdet.

Så varför bry sig om de skånska förhoppningsbolagen som visar upp sig på mobilmässan, när de ändå inte lär ha kapital för att kunna växa?

Jo, därför att siffrorna ger en felaktig bild av situationen. I undersökningen förekommer bara åtta bolag i Malmö/Lund/Trelleborg (fråga mig inte varför Dagens Industri inte ens har med Nordvästskåne på kartan).

Dessa åtta bolag ska ha fått in 293 miljoner kronor, motsvarande 4,5 procent av det totalt investerade beloppet under förra året.

Skåne kan dock sträcka på sig. Den verkliga siffran är nämligen åtminstone 700 miljoner kronor och landade hos hela 20-talet bolag i regionen.

Skillnaden beror på att Dagens Industri bara frågat ett tiotal riskkapitalbolag, varav den absoluta majoriteten är baserade i Stockholm, hur de investerade i fjol.

Det är ingen överraskning att kapitalet i undersökningen därmed också landat i Stockholm. Riskkapitalister vill generellt följa sina investeringar löpande och föredrar därför att satsa i bolag som finns nära dem.

Själv ägnade jag istället ett par timmar åt att googla nyheter om riskkapitalinvesteringar i Skåne och kom upp i 687 miljoner för 2015.

Flera initierade personer hävdar till och med att siffran snarare ligger runt 800 miljoner kronor. Det är en halv miljard mer än i DI-undersökningen.

En mer rättvisande rubrik på Dagens Industris avslöjande hade alltså varit ”Stockholmskapitalister investerar bara i Stockholmsbolag – missar guldgruvan i Skåne”.

Det här handlar inte om lokalpatriotism, utan om ett iskallt konstaterande att Skåne står sig mycket bättre i konkurrensen om riskkapital till IT- och mobilsektorn än många tror.

Tyvärr är det inte bara Stockholmsinvesterare och huvudstadsmedier som missar det perspektivet. Även vi skåningar är rätt bra på att prata ner oss själva. Hur många gånger har vi inte hört att det saknas riskkapital för att få skånska bolag att växa?

Varför berättar vi inte istället om den skånska utmanaren till Google Maps, Mapillary? Under ledning av grundaren Jan Erik Solem har de lyckats få en investering från ett av de absolut tyngsta riskkapitalbolagen i Silicon Valley, Sequoia Capital.

Eller om Malmöbolaget Anima som grundades i höstas av ett gäng avhoppare från Sony Mobile och som snabbt fick in nära hundra miljoner i kapital från en börsnoterad kinesisk elektroniktillverkare.

Det går att vända och vrida på siffrorna, men en sak är tydlig: Om riskkapitalisterna i Stockholm är dåliga på att investera i Skåne så kommer det hundratals miljoner från annat håll, inte minst utlandet. Det förtjänar mer uppmärksamhet, både på skånsk hemmaplan och i huvudstaden.

Kanske skulle det till och med leda till att en och annan riskkapitalist i Stockholm fick den galna idén att ta rygg på sina kollegor från Silicon Valley och London och satsa i Skåne.

.
Hur mycket är 687 miljoner?*

  • Om summan 687 miljoner i skånska investeringar läggs in i Dagens Industris kalkyl innebär det att Skånes andel av IT- och telekominvesteringarna 2015 mer än fördubblas till tio procent.
  • För en mer rättvis jämförelse finns det dessutom anledning att räkna bort Spotify. Dagens Industri för själva det resonemanget då investeringarna i bolaget på hela 4,5 miljarder kronor förra året står för 72 procent av Stockholms siffror och därför ger en skev bild av helheten. Exklusive Spotify skulle Skånes andel av riskkapitalinvesteringar i IT och telekom förra året hamna kring 28 procent, baserat på vår siffra 687 miljoner.
  • Följande skånska bolag finns med när vi summerar investeringarna i skånska IT- och telekombolag till 687 miljoner kronor under 2015: Anima, Boozt, Castle, Crunchfish, Fieldly, Flatfrog, Incentive, Kollektiva, Mapillary, Minut, Mistbase, Mobill, Modcam, Neo Techonology, Olivetree, Owegoo, Pinmeto, Simpliday/Flo, TerraNet och Zaplox.

* Förtydligande: Dessa uträkningar gör inte anspråk på att visa den exakta andelen som investeringarna i Skåne utgjorde under 2015, då 8till5 inte har tillgång till det kompletta underlaget från Dagens Industri/DI Digital och därmed inte vet vilka ytterligare investeringar i andra regioner som också kan ha missats. Syftet är endast att visa omfattningen på effekten av en extra halv miljard investerade kronor i skånska bolag, dvs hur mycket det hade påverkat om de korrekta siffrorna för Skåne funnits med i den ursprungliga uträkningen. Däremot går det inte att säga den exakta summan för Skåne av ovan nämnda anledning.

Thomas Frostberg