Uber lanseras i Malmö

På onsdagen kommer taxitjänsten Uber till Malmö. Med den nya tjänsten hoppas taxiföraren Jimmy Bergh minska sin arbetstid.
Uber startar i Malmö. Taxiföraren Jimmy Bergh ska ansluta sig till tjänsten. Foto: Peter Frennesson. Uber startar i Malmö. Taxiföraren Jimmy Bergh ska ansluta sig till tjänsten. Foto: Peter Frennesson.

Som ett redan etablerat alternativ i Stockholm och Göteborg lanseras nu den omtvistade taxitjänsten Uber i Malmö. En app skannar av omgivningen på lediga bilar, som sedan till ett lågt pris kör dit kunden vill. Företaget lägger sig ofta lägre i pris än konkurrenterna, på grund av mindre administration.

Det är standardtjänsten Uber X, med licenserade förare som lanseras, och inte det hårt kritiserade Uber Pop. Uber Pop har kallats organiserat skattefusk, och flera förare i Stockholm har redan blivit dömda för olaga taxitrafik och brott mot trafikförordningen – och fler rättsfall är på gång.

– Uber Pop är en testprodukt vi har och det finns inga planer att lansera den i Malmö. Det är inte aktuellt i nuläget, säger Alok Alström, Sverigechef på Uber.

Jimmy Bergh har kört taxi i 22 år för flera små och stora bolag i Skåne. Han tycker att det ska bli spännande med det nya systemet.

– Jag är ofta i Stockholm och med Uber är jag inte låst till en ort. Hos de traditionella bolagen får man inte köra för någon annan eller på andra orter, men så fungerar inte Uber. Det passar mitt koncept.

Hos sin förra arbetsgivare betalade Jimmy Bergh en fast avgift på 9 000 kronor varje månad och även fyra procent för varje körning betalad med kort. Han jobbade sex till sju dagar i veckan och hoppas nu kunna gå ner till fem.

– Med avgifterna började jag på minus varje morgon. Om jag vill vara ledig är det nu bara att stänga av appen. Det finns inga avgifter som tickar.

I appen syns Jimmy Berghs bild, namn, registreringsnummer och hans användarbetyg. Dessutom kan han själv betygsätta dem som åker med honom. Med det hoppas han få slippa springnotor och rån.

– Alla kunder är registrerade. Får de tag i något är det bara det lilla jag har på mig. Det är en stor trygghet.

Förare med genomgående dåligt betyg kollar företaget upp. Betyget en kund eller förare har påverkar dock inte priset.

Företaget räknar med ett högt tryck under de första veckorna innan allt stabiliseras. Uber kan inte svara på hur många som kommer köra i början, men säger att de haft kontakt med ett stort antal förare.

Uber startar i Malmšö. Taxiföraren Jimmy Bergh ska ansluta sig till tjänsten. Foto: Peter Frennesson.

Foto: Peter Frennesson.

Fakta
Så fungerar Uber för kunden:

  • Kunden laddar ner Ubers app och registrerar ett konto.
  • I appen finns en karta som visar hur många bilar som finns tillgängliga i närheten.
  • Väl i bilen kan kunden följa resans gång i realtid.
  • Efteråt kan både föraren och kunden sätta betyg på varandra.

 

Text: Oscar Schau