Skånska life science-bolag värderas till flera miljarder

Under hela fjolåret och fram till och med första kvartalet i år uppgick värdet på skånska life science-bolag, på handelsplatserna Aktietorget och First north, till 4,6 miljarder kronor.
Den skånska life science-industrin står sig väl jämfört med andra storstadsregioner i landet. Foto: Hussein El-Alawi Den skånska life science-industrin står sig väl jämfört med andra storstadsregioner i landet. Foto: Hussein El-Alawi

Lund-Malmö, Stockholm-Uppsala och Göteborg är landets ledande life science-regioner. Detta baserat på antalet företag, förmågan att attrahera riskvilligt kapital och antalet börsnoteringar.

I slutet av det första kvartalet i år hade 33 life science-bolag, noterade på Aktietorget och First North, huvudkontor i Lund eller Malmö. Vid samma tidpunkt hade dessa bolag ackumulerat ett marknadsvärde på 4,6 miljarder kronor.

Det visar rapporten Life science trends in Sweden, som genomförts av Monocl strategy services på uppdrag av Biostock.

Det skånska marknadsvärdet överstiger med råge motsvarande siffra för bolagen i Göteborg som svarar för ett samlat värde på 3,6 miljarder kronor. Skåne flåsar dessutom Stockholm-Uppsala i nacken, där värdet för den senare regionen landade på 4,7 miljarder kronor.
– Något som jag tycker är väldigt intressant i detta är att Lund-Malmö-regionen, till skillnad från de andra storstadsregionerna, har många life science-bolag på börsen som är sprungna från Lunds universitet. Detta tolkar jag som att innovationsklimatet runt universitetet är lite speciellt och väldigt kreativt, säger Tobias Thornblad, vd för Monocl strategy services.

Tobias Thornblad är vd för Monocl strategy services. Foto: Monocl strategy services

Tobias Thornblad är vd för Monocl strategy services. Foto: Monocl strategy services

Varför har inte bolagen runt Göteborg och Stockholm samma förhållande till närliggande universitet?
– Det är en bra fråga som jag faktiskt inte har något svar på. Men sannolikt har man ett bättre flöde i Lund och Malmö mellan studenter och näringslivet. Jag tror också att närheten till Danmark kan vara en orsak som genererar mer riskvilligt kapital, säger Tobias Thornblad.

Bland skånska life science-bolag i mätningen är de flesta verksamma inom bioteknik och läkemedel. Det näst största segmentet är medicinteknik, följt av företag som bland annat sysslar med diagnosteknik.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.