Nytt investmentbolag köper Helsingborgsföretag

Lundabaserade Delcea Invest köper de två Helsingborgsföretagen Energiteknik och Förvaltningsteknik. Ägaren Lars Bondesson ska fortsätta vara delaktig i verksamheterna.
Lars Bondesson har sålt Energiteknik och Förvaltningsteknik. Kanske blir det mer tid till att ägna sig åt passionen för racingbilar. Lars Bondesson har sålt Energiteknik och Förvaltningsteknik. Kanske blir det mer tid till att ägna sig åt passionen för racingbilar.

Energiteknik arbetar med teknisk fastighetsförvaltning, där energioptimering är en specialitet. Lars Bondesson grundade bolaget 1993. Fyra år senare kompletterade han verksamheten genom att förvärva Förvaltningsteknik, som är inriktat på administrativ fastighetsförvaltning och uthyrning. De två bolagen omsätter närmare 35 miljoner kronor och har 25 anställda.

Nyligen förvärvades bolagen av Delcea Invest med bas i Lund.

Tanken är i första hand att verksamheten ska fortsätta och kanske utökas. Lars Bondesson tänker försöka varva ner, men ska arbeta kvar.
– Så länge jag är pigg och frisk vill jag gärna fortsätta. Kanske inte arbeta dagligen, men i vissa projekt och som rådgivare, säger Lars Bondesson, som fyllt 72 år.

Det har talats relativt mycket om energioptimering i industrin. Ofta går det också att se tips om hur vanliga husägare kan göra för att minska sin förbrukning.

Hur långt har fastighetsbranschen överlag kommit?
– De fastighetsägare som vill optimera förbrukningen kan komma långt, men det är många som inte har intresse eller ekonomi att göra det.

Hur kan det gå till?
– Det första vi gör när vi kommer till en ny fastighet är att se till att allt verkligen fungerar och är rätt inställt. Enkla åtgärder kan få väldigt stor effekt. Först därefter kan det vara läge att satsa på ny teknik, säger Lars Bondesson.

Helsingborgs kommuns fastighetsförvaltning är en stor kund för Energiteknik. Företaget har dessutom en rad privata fastighetsägare som kunder, sammanlagt rör det sig om 1 500 lägenheter i främst Helsingborg.

Kunderna är allt från börsnoterade koncerner som Peab till verksamheter med en enstaka fastigheter.

Delcea Invest började sin verksamhet tidigare i år, de två Helsingborgsföretagen är de första förvärven.
– Vi är intresserade av välskötta och lönsamma bolag, sedan ska sådant som personkemi stämma, säger Christer Arvidsson, som leder Delcea Invest.

Han har tidigare arbetat med att bygga upp Delvator, som importerar och säljer anläggningsmaskiner.

Delcea Invest ska enligt planerna köpa åtta till tio företag de kommande fem åren, ett par varje år. Tanken är nu att investera i fastigheter, lätt tillverkning, distribution och service i södra och västra Sverige.
– Det ska vara rimliga avstånd till de företag vi förvärvar, så att vi kan jobba nära dem och hjälpa förutom med de pengar vi satsar.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.