Skånsk möbelkedja köper konkursad möbelsajt från Finland

Helsingborgsbaserade Trademax förvärvar möbelsajten Kodin1 från konkursad koncern. Snart nylanserar Helsingborgsbolaget den finska sajten som har legat i träda sedan i somras.
Christian Eriksson är vd för Trademaxgruppen. Christian Eriksson är vd för Trademaxgruppen.

Kodin1 var länge en av Finlands största möbel- och heminredningskedjor som ingick i Anttila-koncernen. Men så sent som i juli i år drog Anttila i nödbromsen och lämnade in en konkursansökan vid Helsingfors tingsrätt.

Då summerades bolagets skulder till 20 miljoner euro, motsvarande uppåt 200 miljoner kronor. Samma dag stängdes även Anttilas och Kodin1:s nätsidor. Samtidigt höll varuhusen fortsatt öppet, men är under successiv avveckling.

Nu tar Trademax över varumärket Kodin1 samt tillhörande domän. I köpet ingår inte Kodin1:s fysiska butiker, men i veckan återuppstår den finska sajten i Helsingborgsbolagets regi.
– Enligt överenskommelsen får vi inte gå ut med köpeskillingen, men vi är mycket glada över förvärvet. Kodin1 har tidigare varit en ganska bred sajt men primärt haft fokus på möbler och inredning. Det är här vi ser en möjlighet att få en stark plattform i Finland som vi nu fyller med vårt sortiment, säger Christian Eriksson, vd för Trademaxgruppen som ägs av Bygghemma.

Det är inte första gången som Trademax köper ett konkursföretag. För ett och ett halvt år sedan förvärvade man inredningskedjan Chilli som vid konkurstillfället hade 23 inredningsbutiker och 150 anställda.

I dag har Helsingborgsbolaget 15 fysiska butiker samt e-handelsbutiker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. I bolagets samlade verksamhet finns 200 anställda, som svarar för en omsättning på närmare en miljard kronor.

Kodin1 kommer ursprungligen från den traditionella handeln med fysiska butiker och har sedan lagt till e-handel, medan Trademax utveckling har skett genom ett omvänt förfarande med e-handel som primär verksamhet.

Initialt vill Trademax få upp den nyförvärvade sajten och synliggöra sitt sortiment på den finska marknaden. Men framöver kan det även bli aktuellt för bolaget att öppna nya fysiska butiker i Finland – dock med ett annat koncept jämfört med Kodin1:s tidigare butiker.
– Kodin1:s tidigare butiker på 8000-10.000 kvadratmeter passar inte vårt koncept. Vi jobbar vanligtvis med mindre butiker där vi visar en mindre del av vårt sortiment. Lite mer som showroom, säger Christian Eriksson.

Läs mer:

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.