Ljus framtid för belysningsbransch i förändring

Glödlampan har slocknat, kvicksilverlamporna fasas ut och halogen försvinner snart – men ny teknik lyser upp Skåne i jul. För den skånska belysningsbranschen varar ljusets tid inte bara under december. Teknik, design och miljömål ska få branschen att växa.
"Den nya tekniken har fått branschen att bli mycket större och roligare. I dag kan vi välja ljus på ett helt annat sätt och dessutom konstruera något som håller längre", säger ljusdesigner Michael Steinert på elkonsultföretaget Develcon som har ljussatt konsertsalen på Malmö live. Foto: Jenny Leyman "Den nya tekniken har fått branschen att bli mycket större och roligare. I dag kan vi välja ljus på ett helt annat sätt och dessutom konstruera något som håller längre", säger ljusdesigner Michael Steinert på elkonsultföretaget Develcon som har ljussatt konsertsalen på Malmö live. Foto: Jenny Leyman

– Jag startade företaget som en reaktion mot belysningsbranschen. Ingen annan verkade tänka på att vad som är tekniskt möjligt inte alltid är det som är åtråvärt – bara för att man kan få ut mycket mer ljus av en ny sorts lampa är det inte alltid det man vill ha.

Magnus Wästberg, grundare av lampdesignföretaget Wästberg Lighting, lever som han lär. På Helsingborgsföretagets säljkontor i Malmö är de infällda spotlightsen i taket släckta. Jobb- och mötesrummen lyses i stället upp av befintligt dagsljus från de stora fönstren, från golvlampor, skrivbordslampor och bordslampor.

Kontoret i Malmö är tillfälligt och företaget tecknar snart avtal för ett centralt beläget showroom i stan, men företagets huvudkontor blir kvar i industriområdet Berga, i utkanten av Helsingborg.

"På 300 000 år har människans behov av ljus inte förändrats särskilt mycket. Den stora förändringen ligger i att kunder i dag har ett nyfunnet intresse och förståelse för ljus", säger Magnus Wästberg, grundare av Wästberg Lighting, som tror att belysningsbranschens tillväxt kommer att hålla i sig. Foto: Jenny Leyman

”På 300 000 år har människans behov av ljus inte förändrats särskilt mycket. Den stora förändringen ligger i att kunder i dag har ett nyfunnet intresse och förståelse för ljus”, säger Magnus Wästberg, grundare av Wästberg Lighting, som tror att belysningsbranschens tillväxt kommer att hålla i sig. Foto: Jenny Leyman

Wästberg Lighting lanserade sin första designlampa för sex år sedan. Då skrev Magnus Wästberg också manifestet ”Lamps for neanderthal man” i vilket han betonar ljusets betydelse för människan och skriver om hur lägerelden är något mer än bara en ljuskälla.
– När jag började kände jag mig ganska ensam om att prata om ljus på ett annat sätt. Då pratade alla om mätenheter som lux och lumen, jag ville prata om hur ljuset kunde få oss att må bra.

Han tycker att den nya tekniken öppnar många dörrar, men också ställer högre krav på designers att välja mellan energiförbrukning, kvalitet, livslängd, färgåtergivningsförmåga, värme, spänning och pris.
– Det som händer i dag är intressant, samtidigt är det också mer komplicerat. Förr fanns det en sockel och i den satte man en glödlampa. I dag är det svårare att göra en bra lampa.

Medan det fanns en sorts glödlampa under drygt hundra år har ledlampan efter bara sex år på marknaden lanserats i tre olika generationer. Det gäller att anpassa produktionen efter snabbt föränderlig teknik och efterfrågan.
– Folk har fortfarande svårt att skilja på bra och dåligt. Det är en utmaning att förklara för kunden vad som skiljer lampor åt. Och än så länge finns det ingen standard, utan vi testar oss fortfarande fram.

Framtiden är att gå från elektriskt till elektroniskt, menar Magnus Wästberg och kommer återigen in på att ljuset kan fylla fler funktioner än att lysa upp.

Han är nyfiken på Li-fi, den nya trådlösa tekniken Light Fidelity, där internetaccess kan fås via en vanlig led-lampa i hemmet. Han visar hur den egendesignade bordslampan framför oss har dubbla usb-portar med bättre strömförsörjningsförmåga än ett vägguttag.
– Det är en strömförsörjningshub som gör lampan till något mer, du kan ladda datorn eller din telefon här. Det är ju ofta så – att där du behöver ljus behöver du strömförsörjning.

Företagets omsättning har vuxit stadigt under de senaste åren, förra året omsatte Wästberg Lighting 36 miljoner, jämfört med dryga 8 miljoner 2009. De arbetar med flera internationellt kända designers och har gjort succé på möbelmässor utomlands.
– 2017 kommer vi att satsa på allvar internationellt, vi har tunga samarbeten på gång i världen. På sikt ska vi bli större, med fler anställda, och räknas som en seriös aktör på den globala marknaden.

Foto: Jenny Leyman

Foto: Jenny Leyman

Taklampor, golvlampor, bakgrundsbelysning i dataskärmen, lampor i bilen, lampor utomhus. I offentliga miljöer, på kontor, i hemmet. Belysningsbranschen är en näring på framfart, där nya lagar och ny teknik ska på plats.
– Jag har fått väldigt bra signaler när det gäller försäljning, våra medlemmar upplever en trygg utveckling, säger Mats Holme, vd för branschföreningen Belysningsbranschen som organiserar Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter.

För fyra år sedan förbjöds glödlampor i EU och sedan april förra året pågår utfasningen av kvicksilverlampor, som tidigare bland annat har använts till park- och gångvägsbelysning. Det innebär att tusentals armaturer kommer att behöva bytas ut när lågenergilampor, led och halogen tar över.
– Vi är mitt uppe i led-revolutionen. Det är en snabb förändring och om bara något år tror jag att led har konkurrerat ut allt annat, säger Mats Holme.

Skiftet bidrar till tillväxt i belysningsbranschen.
– EU:s direktiv har drivit på marknaden. Utbytet kommer att pågå under flera år och vi är mitt uppe i det. Om några år, när vi har bytt mycket och har led-armatur med bra hållbarhet, kommer marknaden att minska litegrann. Samtidigt har vi då energieffektiva källor, och det kanske kan ge möjlighet att lysa upp på fler platser.

Ett vanligt hushåll i Sverige har i snitt fyrtio olika ljuskällor, enligt Mats Holme. Men att sälja till privatpersoner och företag, industri och offentlig sektor är två skilda saker, tycker han.
– Konsumenterna har inte så stort fokus på belysningskvalitet, man prioriterar att armaturen ska vara snygg och att ljuset ska vara behagligt. Till företagskunder handlar det om att ljuset ska vara bra till det man gör, det ska lysa på rätt ställe, med rätt mängd, och vara praktiskt i arbetsutrymmen. Dessutom vill man spara pengar.

Belysning har blivit en allt mer självklar del av inredning och arkitektur och många arkitektfirmor har sina egna ljusdesigners. Ett annat stort område för belysning är den möjliga energieffektiviseringen – belysning står till exempel för drygt en tredjedel av den totala elnotan i skolor, sjukhus och på kontor.

Trygghet är ett tredje område för belysning. En undersökning som Novus Opinion har gjort på uppdrag av Belysningsbranschen visar att det som skapar mest trygghet är bra belysta gator.
– Vi ser ett större intresse för belysning överallt, det är på gång, men det finns lite dilemman. Vem äger lokaler, vem äger belysning, vem ska stå för vad?

Michael Steiner. Foto: Jenny Leyman

Michael Steiner. Foto: Jenny Leyman

Om några timmar ska Michael Steinert, ljusdesigner på elkonsultföretaget Develcon i Helsingborg, fortsätta planera ljussättningen på gallerian Söderpunkten i Helsingborg och för de nya delarna av Medicon Village i Lund.

Men nu står han mitt i ektrappan som leder upp till andra våningen på Malmö Live, och som han har designat ljussättningen till. De mörka gjutna betongväggarna intill trappen har fått specialtillverkade lampor i mässing och de fyller mer än en funktion – Malmö Live har ingen ytterbelysning, ljussättningen inuti ska lysa upp även utåt.
– Tanken var att det bara skulle vara inbyggda ljus som skulle samspela med arkitekturen. Vi har haft mängder av möten med arkitekter, beställare och elinstallatörer. Det är häftigt när man kan vara med från början och få alla delar att funka ihop, säger Michael Steinert.

Arbetet tog tre år och är Develcons största projekt hittills. Under utvecklingstiden byggdes ett Malmö Live i miniformat på ett av Skanskas lager för att testa olika lösningar. Och i våras nominerades ljussättningen till Svenska Ljuspriset.

Inne i konsertsalen styrs lamporna med 350 olika kanaler. Kraven var flera när ljuset skulle till och har krävt specialbyggda cylinderlampor.
– Symfoniorkesterns krav var att ljuset skulle kunna dimmas från noll till hundra utan att det blir hackigt. Samtidigt har de samma ljuskrav som någon med ett skrivbordsjobb. När vi började arbeta med lösningarna fanns inget ljus som funkade, men vi vågade ha is i magen och några månader innan hotellet öppnade hade tekniken hunnit ifatt.

På Develcon har förfrågningarna om ljusdesign ökat och företaget planerar att satsa mer på området framöver.
– Vi ser en framtid i detta. Det svåraste är att det händer så mycket och det är tufft att hålla sig uppdaterad. Dessutom ställs stora krav på energibesparing.

"När kunder tänker på belysning tänker de att de ska 'välja lampa', men det är ju bara ett hölje som är sekundärt. Det vi jobbar med är ljuset", säger Jim Collin på ÅF Lighting, här med ljusdesignern Karolina Potoczniak. Foto: Jenny Leyman

”När kunder tänker på belysning tänker de att de ska ‘välja lampa’, men det är ju bara ett hölje som är sekundärt. Det vi jobbar med är ljuset”, säger Jim Collin på ÅF Lighting, här med ljusdesignern Karolina Potoczniak. Foto: Jenny Leyman

– Vi slösar bort många terrawattimmar i onödan. Överanvändningen av ljus är enorm, trots att få lokaler har ett behagligt ljus.

Det säger Jim Collin, chef för Malmökontoret på en av världens största aktörer inom ljusdesign – ÅF Lighting, och visar vägen in till ett öppet kontorslandskap på första våningen i ÅF-skrapan i Malmö.

Här sitter en av teknikkonsultföretagets avdelningar på ett kontor med gult, skarpt, sken från takets lampor. En strömbrytare reglerar alla tjugo arbetsplatser.
Ett par trappor upp är allt annorlunda.

Här har samtalsrummen rosa belysning, en toalettfoajé Star Wars-inspirerade lysrör och i stället för en heltäckande unison takbelysning har bokhyllor, arbetsytor och tavlor fått punktbelysning.

När ÅF för tre år sedan flyttade in i de nya lokalerna i Västra hamnen var huset i stort sett nybyggt. Det har byggts med totalentreprenad och all belysning var på plats när företaget skulle flytta in.

Men Jim Collin och hans kollegor övertygade ledningen om att ny belysning skulle bidra till både bättre arbetsmiljö och sänkt energiförbrukning.
– Jag tänkte att jag tog mig lite vatten över huvudet när jag lovade ledningen att vi skulle minska förbrukningen med åttio procent, säger Jim Collin.

Men genom att byta till ett smart belysningssystem som styr belysningen efter dagsljus och lyser på utvalda punkter har avdelningen i dag minskat energiförbrukningen med 92 procent.
– Grundproblemet är att vi hyr ut lokaler omöblerade, men fullt möblerade med ljus. Det leder till en enorm överförbrukning av ljus, och ändå blir det inte rätt, säger Jim Collin.

"Vi slösar bort många terrawattimmar i onödan. Överanvändningen av ljus är enorm, trots att få lokaler har ett behagligt ljus", säger Jim Collin på ÅF Lighting. Foto: Jenny Leyman

”Vi slösar bort många terrawattimmar i onödan. Överanvändningen av ljus är enorm, trots att få lokaler har ett behagligt ljus”, säger Jim Collin på ÅF Lighting. Foto: Jenny Leyman

Ett stort fält inom belysningsforskningen är hur ljus påverkar våra hormoner, bland annat kortisol- och melationinhalten som reglerar vakenhet och sömn.

Ny teknik har öppnat många dörrar för mer behovsanpassad belysning, men det gäller att veta vad man ska göra med den, menar Jim Collin.
-Led? Fantastiskt och hemskt på samma gång, säger jag. Ny teknik hjälper inte om man inte använder den rätt, den i sig är inte lösningen.

Han har ingen brist på argument för ljusets positiva effekter på arbetsmiljön.
– Ett exempel är att jag tror det finns pengar i att göra bra toalettljus. Om vi mår dåligt och går och tittar oss i spegeln och ser sjuka ut – då går vi hem. Med bra ljus tror jag att man skulle välja annorlunda.

På ÅF Lighting blir kunderna allt fler.
– En stor utmaning för branschen är kunskapsglappet hos beställarna. Det är som förr – när man gick till smeden som fick dra ut tanden. I dag drar vi fortfarande ut tänder, men det görs av en specialiserad tandläkare som vet exakt vad han gör. Precis som en ljusdesigner vet exakt hur ljus bäst används.

Men intresset har blivit större, menar Jim Collin. Kvar står att ljusdesign ska prioriteras i bygg- och renoveringsbudgetar.
– Vår största utmaning är att få kunderna frigöra det kapital som behövs. För beställaren innebär ljusdesign högre investeringskostnad, men driftskostnaderna blir mindre eftersom man sparar mycket energi på att göra rätt. Och vi är på väg dit. Om femton år är belysning en egen disciplin. Det är jag säker på.

 

Fakta: Wästberg Lighting AB
Miljoner kronor, 2015 (2014)

 • Omsättning: 36,2 (29,8)
 • Resultat före skatt: 3,4 (0,8)
 • Företaget har femton anställda och grundades 1994. Huvudkontoret ligger i Helsingborg, Wästberg har också ett säljkontor i Malmö, showroom i Stockholm och ett flertal kontor och showroom utomlands.

Fakta: ÅF-Infrastructure AB
Miljoner kronor, 2015 (2014)

 • Omsättning: 2 192 (1 955)
 • Resultat före skatt: 224,6 (164,0)
 • Del av teknikkonsultjätten ÅF.
 • På ÅF Lighting, i sin tur en del av koncernbolaget ÅF-Infrastructure med totalt 1 760 anställda 2015 anställda, arbetar 83 personer. 7 av dem sitter i Malmö, resten är fördelade mellan kontoren i Oslo, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Fakta: Develcon AB
Miljoner kronor, 2015/2016 (2014/2015)

 • Omsättning: 6,0 (6,5)
 • Resultat före skatt: 0,4 (0,3)
 • Huvudkontor i Helsingborg med åtta anställda. I koncernen finns också Develcon Malmö AB med verksamhet i Malmö och tre anställda.

 

Fakta: 10 skånska belysningsföretag på framfart
2015 (2014), miljoner kronor

MK Illumination AB

 • Anställda: 10
 • Omsättning: 47,5 (36,4)

ZG Lighting Nordic AB

 • Anställda: 104
 • Omsättning: 731,7 (703,1)

Effekta Power Systems AB

 • Anställda: 20
 • Omsättning: 44,8 (58,7)

Diodhuset Sverige AB

 • Anställda: 8
 • Omsättning: 20,1 (15)

Armaturexpo & Belysningskonsult Syd AB

 • Anställda: 4
 • Omsättning: 14,6 (13,8)

Markbelysning Skandinavien AB

 • Anställda: 4
 • Omsättning: 12 (9,9)

Kulturbelysning AB

 • Anställda: 4
 • Omsättning: 9,3 (7,5)

Lampia AB

 • Anställda: 2
 • Omsättning: 6,2 (6,1)

Din Lampa AB

 • Anställda: 4
 • Omsättning: 6 (6,1)

Ljusmiljö i Skåne AB

 • Anställda: 3
 • Omsättning: 5,4 (4,3)

Källa: Retriever/Bolagsverket