Ny Topp-chef vill göra sig överflödig

Anna Oscarsson gick direkt från studier till eget företagande. Ett steg som till stor del också tagit henne till den position hon har i dag. Sedan några månader tillbaka är hon ny operativ chef på designstudion Topp.
Anna Oscarsson menar att erfarenheterna från av driva ett uppstartsföretag varit viktiga. ”Jag hade säkert varit någon annanstans om det inte varit för Kvittar”, säger hon. Foto: Jenny Leyman Anna Oscarsson menar att erfarenheterna från av driva ett uppstartsföretag varit viktiga. ”Jag hade säkert varit någon annanstans om det inte varit för Kvittar”, säger hon. Foto: Jenny Leyman

Malmöbyrån Topp växer så det knakar. Bara i höst har två nyanställningar gjorts och nästa år förväntas man växa med ytterligare fem. Anna Oscarsson är inget nyförvärv – det här har varit hennes arbetsplats de senaste två åren. Däremot är det bara ett par månader sedan hon tillträdde som operativ chef på byrån.
– Jag brukar säga att jag inte har någon bakgrund inom design men väl inom organisationsdesign, säger hon.

Anna Oscarsson är utbildad på Kaospiloterna, en dansk privatutbildning i ledarskap och entreprenörskap. Det var här hennes intresse för tekniksektorn väcktes. Det var också här hennes bolag Kvittar föddes.
– Under mitt sista år på Kaospiloterna skrev jag ett examensprojekt som sedan blev bolag. Affärsidén föddes ur en frustration och en ambition att förenkla livet genom att möjliggöra digitala kvitton, säger hon.

Efter fyra år hade Anna Oscarsson byggt upp Kvittars plattform, sålt in det, fått finansiering och anställt. Men företaget tog sig aldrig förbi uppstartsfasen, menar hon.
– De första åren i en startup handlar ju om att göra allt. Du är aldrig ledig och det blir ganska tröttsamt att kämpa på alla plan. Jag bestämde mig för att skaffa ett jobb.

Sagt och gjort. Anna Oscarsson lade ner Kvittar och gick istället till Malmöbyrån Good Old, numera en del av den digitala kommunikationsbyrån Kan. Där blev hon kvar i ett år, tills hon hamnade i samma sällskap som några Topp-medarbetare på den interaktiva konferensen South by Southwest.
– Det var på våren 2014 och Topp var knappt två år gamla. De hade fullt upp med att få ut sina projekt men glömt de delar som skapar värde och långsiktighet. Jag kom in och började stötta projektteamen i allt från struktur till hur projekten skulle lyckas långsiktigt. Det var många utmaningar och fruktansvärt kul, säger Anna Oscarsson.

Sedan dess har Anna Oscarssons roll på Topp förändrats. Men tiden från att driva uppstartsföretag har fört med sig erfarenheter som hon fortfarande drar nytta av.
– Har du drivit eget, sålt och pitchat så är man mer mångfacetterad och har ofta förståelse för en större kontext. Du har ju tvingats att göra allt och det gör stor skillnad på mod, ihärdighet och tillit till sig själv. Jag hade säkert varit någon annanstans om det inte varit för Kvittar, säger hon.

Trots att Anna Oscarsson har lämnat sitt eget entreprenörskap bakom sig är hon fortfarande engagerad i Malmös startupscen. Sedan två år tillbaka är hon ordförande för Drivhuset som hjälper studenter i Malmö att starta och driva företag.
– Det har varit ett sätt för mig att ha kvar en fot i startupsfären. Drivhuset har gått från att vara en organisation i förvaltningsläge till att möta dagens behov. Det har tagit en helt annan fart och det är väldigt spännande, säger Anna Oscarsson.

Som nytillträdd operativ chef på Topp ligger även förändring och förflyttning i fokus för Anna Oscarsson.
– På många sätt innebär min nya roll att gå tillbaka till attribut jag hade under tiden med Kvittar. Att jobba med team och strategi, leda andra människor och hur det ska utmynna på en operativ nivå, både på lång sikt men också här och nu. Mitt mål är att göra ett så pass bra jobb att jag inte längre behövs.

 

Fakta: Anna Oscarsson

  • Ålder: 33 år.
  • Bor: Triangeln i Malmö.
  • Utbildning: Högskoleexamen från Kaospiloterna. Samt utbildad i företagsekonomi och organisationsutveckling.
  • Gör på fritiden: ”Efter att ha sålt alla mina möbler, flyttat till Köpenhamn och nu flyttat tillbaka till Malmö igen så går mestadels av min tid åt till att få ordning i min nya lägenhet.”

Anna Oscarssons tre bästa karriärtips:

  1. Försök inte fylla en roll utan skapa din roll.
  2. Fokusera på dina styrkor och använd det för att utveckla dig själv.
  3. Gör inte som andra utan lär dig av andra och applicera det på din egen tillvaro.