Nio företag tog examen på social accelerator i Lund

På Sopact i Lund fokuserar företagarna på miljömässig och social vinst. Förra veckan avslutade acceleratorn sin andra omgång. Nu kastas nio nya uppstartsföretag ut i verkligheten.
Andra omgången uppstartsföretag har lämnat acceleratorn Sopact. Foto: Amanda Westin Andra omgången uppstartsföretag har lämnat acceleratorn Sopact. Foto: Amanda Westin

– Det känns som att socialt entreprenörskap ligger i tiden, att vi har kommit så pass långt att vi kräver att företagande ska vara miljömässigt och socialt hållbart, säger Danica Caganic.

Hon har företaget Gepant tillsammans med kollegan Sasa Farkas. Affärsidén är en plattform där privatpersoner och företag kan donera pant till ideella föreningar. Syftet är att underlätta insamlingen av pengar för föreningarna, samtidigt som det blir en vinst för miljön.
– Både jag och Sasa har sportat tidigare och den tråkigaste delen var att samla in pengar. Nu kan ungdomarna bara fokusera på sin aktivitet samtidigt som privatpersoner och företag tar ett lokalt och socialt ansvar och skapar fördelar för miljön, säger Danica Caganic.

Danica Caganic.

Danica Caganic. Foto: Amanda Westin

Under hösten har hon deltagit i Sopacts acceleratorsprogram för samhällsentreprenörer på Prolab i Lund. Sedan starten i våras har två omgångar uppstartsföretag fått hjälp att utveckla sina idéer under det tre månader långa programmet.

Gemensamt för de deltagande företagen är att de på olika sätt fokuserar på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Alltså att de har en företagsidé som även gör nytta för samhället.

Entreprenörerna i höstens omgång har sysslat med allt från att flytta rivningshotade hus till att göra biodynamiska barnkläder.

Fredrik Holmgren-Holm och Erik Stenberg har grundat Ento Foder. Affärsidén är att odla insekter som så småningom mals ner till insektsmjöl och blir fisk- och djurfoder. I dag är det vanligt att man använder vildfångad fisk för samma ändamål.
– Vi har båda länge varit intresserade av matsvinn och matavfall. Vi ville skapa ett hållbart och lokalt alternativ med en stor miljövinst, säger Erik Stenberg.

Både Erik Stenberg och Fredrik Holmgren-Holm har tidigare erfarenhet av att starta företag inom livsmedel och matsvinn. Sopacts inriktning på socialt och hållbart entreprenörskap var dock nytt för dem.
– Ju mer vi kommer sälja desto större miljöpåverkan kommer vi ju ha. Det är ett nytt fält för oss men också vår största motivation. Att sitta i samma miljö som andra entreprenörer som tänker likadant och vill skapa en positiv förändring har gett otroligt mycket, säger Erik Stenberg.

Liksom Danica Caganic tror Erik Stenberg att det sociala företagandet bara kommer att öka:
– Absolut, den yngre generationen har tydliga preferenser vad gäller investeringar. Både att det ska vara hållbart och att företaget ska göra skillnad, säger han.

Erik Stenberg och Fredrik Holmgren-Holm.

Erik Stenberg och Fredrik Holmgren-Holm. Foto: Amanda Westin

För Ento foder-grundarna är nästa steg att bolagisera idén.
– Vi är i förhandlingar både på kund- och samarbetssidan. Vi räknar med att vara igång med vår odling under första kvartalet nästa år, säger Erik Stenberg.

Gepant-teamet satsar istället på att söka fler acceleratorsprogram.
– Vi vill utveckla vår plattform och då är det viktigt att se olika perspektiv. Vår förhoppning är att vi inte bara blir ett innovativt sätt att panta på, utan att vi faktiskt också lyckas ändra folks beteenden vad gäller avfall, säger Danica Caganic.

Ytterligare fyra omgångar av Sopacts acceleratorsprogram är planerade de närmaste två åren. Acceleratorn finansieras av Lunds universitet, Region Skåne, Ideon Innovation och EU-fonden Eruf via Tillväxtverket.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.