Så blev han IT-konsult på tolv veckor

Fler än 2 000 personer sökte och 30 valdes ut. ”Intensiv” är en underdrift, säger Aladin El-Khalil om intensivkursen i kodning. Efteråt var han garanterad jobb som IT-konsult på Academy. ”Bland det bästa jag har gjort.”
Aladin El-Khalil blev garanterad jobb efter 12 veckors utbildning. En undersökning från IT & Telekombolagen visar att det saknas 60 000 personer med rätt IT-kompetens år 2020. Aladin El-Khalil blev garanterad jobb efter 12 veckors utbildning. En undersökning från IT & Telekombolagen visar att det saknas 60 000 personer med rätt IT-kompetens år 2020.

– Min son var bara fyra månader, så att vara borta från honom i tre månader – nästan halva hans liv – var mest utmanade, säger 21-årige Aladin El-Khalil.

Sedan två år bor han med kärleken Jasmin i Helsingborg. Men för att gå den tuffa IT-utbildningen fick han bo i Stockholm en period.
– Det var lätt att lägga ned mer tid än de åtta timmarna i klassen varje dag. Jag kom hem, lagade mat, åt och pluggade. Också på helgerna. Men självklart unnade vi oss lite fritid också.

En undersökning från IT & Telekombolagen visar att det saknas 60 000 personer med rätt IT-kompetens år 2020. För att få in fler programmerare valde bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work att starta en egen utbildning, Academy.

Så vad är det unika med intensivkursen?

För det första: Bara en handfull blir antagna. Först efter att du har klarat nättester som prövar personlighet, logiskt tänkande, språkkunskaper och numerisk förmåga, får du skriva personligt brev och kallas på intervju.

För det andra: Om du klarar dig igenom nålsögat, blir du garanterad jobb. Aladin El-Khalil är för närvarande uthyrd som IT-konsult åt ett stort bolag i Malmö. Väljer du att sluta inom två år, får du dock betala tillbaka en del av utbildningskostnaden.

För det tredje: Det är en hård gallringsprocess, men du behöver inte ha förkunskap om just programmering. Mer viktigt är problemlösande, initiativförmåga och motivation. Tidigare deltagare har bland annat varit personalvetare, frisör och professionell pokerspelare.
– Vi var bara sju i klassen som hade IT-bakgrund. För de andra var det helt nytt, säger Aladin El-Khalil.

Hur gick det för dem?
– Jättebra! Jag var helt imponerad över hur bra de klarade det. Man får ett driv med lagkänslan i klassen. Grejen med programmering är att ett problem kan lösas på oändligt många olika sätt. Då är det bara bra om folk är duktiga på olika saker.
– Det lät lite för bra, men kursen är väldigt intensiv. På tre månader hade vi 550 kodtimmar, vilket motsvarar vad man kodar på högskolan i tre år.

Academy är inte de enda som har intensivutbildningar. Pink Programming gick nyligen ut med att de arrangerar en kvällskurs på tolv veckor för att få fler tjejer att koda. Jayway arrangerar Talent Without Borders för nyanlända. Traineeprogram anordnas av bland annat Lundalogik.

Och det råder inga tvivel om att efterfrågan finns, inte bara hos traditionella IT-företag. I princip alla bolag behöver digitaliseras i någon mån.
– De första sex veckorna handlar om att utvecklas individuellt. Sedan jobbar man tillsammans, och de sista två veckorna får man jobba mot en riktig kund och testa real life-problem eller förverkliga egna idéer. Det är bland det bästa jag har gjort.

Fakta: Aladin El-Khalil

Ålder: Fyller 22 år 27 december.
Bor: I Helsingborg.
Familj: Gift med Jasmin och har en son på 11 månader, Karim.
Gör en ledig dag: Träffar släkt, kompisar och umgås med familjen.
Läser just nu: Har tidigare läst datateknik på Campus Helsingborg och har ett par högskolekurser kvar, i matematisk analys och krets- och mätteknik.
Förebild: ”Min lärare Pontus Wittenmark på Academy. Han var väldigt pedagogisk och rolig.”

Academy…

… är en intensivkurs på tolv veckor, med inriktning på Java och C#.Net. Om du blir antagen skriver du anställningsavtal samtidigt. Läs mer här.

Tips inför antagningstesterna:

1. ”Mitt första tips är väl egentligen att inte förbereda sig så mycket, för det går inte riktigt. Först gör du ett nättest i logik, och går du vidare får du göra tre delar: matematik-, språk- och personlighetstest.”
2. ”Fräscha upp dina mattekunskaper. Du behöver kunna läsa av diagram, tabeller och förstå grundläggande statistik.”
3. ”Var ärlig på personlighetstestet. Försök inte vara någon du inte är. Det blir bara svårt att upprätthålla om du kommer in.”

Tips för att klara utbildningen:

1. ”Ha rätt inställning och självförtroende. Hur då? Tänk att du ska klara det och vill få ut så mycket som möjligt av utbildningen.”
2. ”Bara ambitionen sätter gränser. Du kan klara dig med att gå på föreläsningarna, men åtta timmar om dagen räcker bara till grundnivån. Ta dig gärna an extrauppgifter om du orkar.”
3. ”Ha kul! Det är en utbildning, om man tar det alltför seriöst blir man deprimerad. Häng med på aktiviteter och se till att få lite fritid.”

Läs mer om karriär och yrkesliv på 8till5.se/karriar.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.