Här är de 21 finalisterna till Malmös näringslivsgala

I februari hyllas Malmös lokala näringslivshjältar. På tisdagen släpptes namnen på finalisterna, fördelade i sju kategorier – här är hela listan.
Vinnarna avslöjas 13 februari 2017. Vinnarna avslöjas 13 februari 2017.

Kategori: Kreativa näringar

 • “Skateboard i Malmö” – Streetlab, Föreningen Bryggeriet, Polar Skate. Motivering: ”Aktörerna som med gott samarbete med kommun och näringsliv har skapat en scen, mötesplats och ett brinnande intresse för skateboardkulturen i Malmö. Och som vidareutvecklat branschen med ett brett utbud av utrustning, kläder, skor och liknande för nyblivna entusiaster, och satt skateboard i Malmö som fenomen på den internationella kartan.”
 • Très Bien. Motivering: ”Ett modehus med bland annat egna kollektioner som suddar ut gränserna mellan highfashion och streetwear och känns igen i samtida ungdomskultur, konst och musik. Deras e-butik bjuder förutom på deras egna specialdesign på några av de bäst ansedda klädmärkena och är vida kända utanför Malmös gränser. Très Bien har slagit igenom starkt på den internationella marknaden.”
 • Signe Persson-Melin. Motivering: ”Sveriges Grand Lady på form och design, verksam sedan över sex decennier med lera som sitt huvudsakliga arbetsmaterial. Klassiker som glasburken Sill i kvadrat, serviserna Chess och Signum och stora serier för varumärken som Boda Glasbruk, Boda Nova och Höganäs Keramik. Offentliga utsmyckningar på T-centralen i Stockholm, Sveriges första professor i glas- och keramik vid Konstfack i Stockholm och med sin första verkstad i Malmö redan på femtiotalet.”
Signe Persson-Melin på Kulturen i Lund. Foto: Lars Brundin

Keramikern Signe Persson-Melin på Kulturen i Lund. Foto: Lars Brundin

Kategori: Årets rookie

 • Midnight Hub – Sara Casén. Motivering: ”Sara har tillsammans med medgrundarna Erik och Johan startat Midnight Hub och givit sig in i en av Sveriges största och snabbast växande branscher. Sara är med och skapar en utvecklande arbetsplats för spelutvecklare som tillsammans ska bredda betydelsen för vad spel kan förmedla och vara.”
 • Radinn – Philip Werner. Motivering: ”Philip har grundat och driver företaget Radinn AB. Ledstjärnan är att alltid ha roligt på jobbet. Genom envishet och hårt arbete har han varit med och utvecklat en helt ny innovativ vattenfarkost som nu har nått marknaden och levereras från Malmö till hela världen.”
 • Arthro Therapeutics – Jacob Dahlberg. Motivering: ”Arthro Therapeutics vd Jakob brinner för att förändra, experimentera och utmana. Företaget har tagit fram en mjukvara för hur man behandlar kroniska sjukdomar som artros och kan komma att visa vägen för hur man i framtiden på ett nytt sätt behandlar kroniska sjukdomar.”
Sara Casén på Midnight Hub, som utvecklar dataspel. Foto: Jenny Leyman

Sara Casén på Midnight Hub som utvecklar dataspel. Foto: Jenny Leyman

Kategori: Life Science

 • TePe Munhygienprodukter. Motivering: ”I fem decennier har TePe förbättrat munvården för människor över hela världen. I ett nära samarbete med akademin och genom en nyinrättad stiftelse ges generösa resurser till forskning och utveckling. Med en ständigt stark försäljningsutveckling och hög exportandel fortsätter TePe att sätta Malmö på den internationella kartan.”
 • Biora. Motivering: ”Med en odontologiprodukt mot tandlossning i världsklass, utvecklad i Malmö och med en produktionsanläggning godkänd för medicintekniska produkter i klass 3, kliver nu Biora vidare och utvidgar sin verksamhet. Genom en imponerande process- och teknikutveckling etableras nu ytterligare produktion och ett internationellt center i Malmö för stabilitetsstudier också för produkter från moderbolaget Straumann i Schweiz.”
 • Rubin Medical. Motivering: ”För Rubin Medical står patienten alltid i fokus. Med högkvalitativa produkter inom diabetesområdet, såsom insulinpumpar och automatiserad glukosmätning, förbättras livskvaliteten för tusentals patienter i Norden dagligen. Detta har också satt ett tydligt avtryck försäljningsframgångar och resultat. Med Malmö som bas blickar man nu framåt för att bidra till ytterligare förbättrad diabetesvård.”
Från TePes lager i Malmö. Foto: Jenny Leyman

Från TePes lager i Malmö. Foto: Jenny Leyman

Kategori: Mångfald

 • Skanska. Motivering: ”Arbetet inom mångfald och inkludering har med åren fått en framträdande del i Skanskas affärsstrategi. Skanska har höga visioner och ser en stark affärsnytta med att utveckla en inkluderande arbetsmiljö, där alla människor oavsett etnisk bakgrund kan bidra fullt ut och att deras kompetens tas tillvara.”
 • Manpower. Motivering: ”För Manpower och Fadi Barakat innebär mångfald nya affärsmöjligheter som främjar innovationsarbete och effektivitet för Sveriges företag och verksamheter. Fadi har via sitt arbete hos Manpower drivit mångfaldsperspektivet till en ny nivå. Han har öppnat dörrar till arbetsmarknaden för personer med olika bakgrund.”
 • Mine, Mentorship Inspiration Networking Education. Motivering: ”Mine har arbetat i 13 år för ökad mångfald och inkludering i arbetslivet. Mine har inspirerat företag till att tänka i nya banor vad gäller mångfald i affärslivet och skapat metoder och nätverk så att människor som inte har något eget naturligt nätverk i Sverige får det lättare att komma in i arbetslivet.”
Fadi Barakat, konsultchef på Manpower. Foto: Jenny Leyman

Fadi Barakat, konsultchef på Manpower. Foto: Jenny Leyman

Kategori: Miljö och hållbar utveckling

 • Trianon. Motivering: ”Trianon är ett företag med stark lokal förankring i Malmö. Ett företag som gång på gång visat att social hållbarhet och ekologisk hållbarhet tillsammans kan generera ekonomisk tillväxt och förtroende för företaget.”
 • By Frida EM. Motivering: ”By Frida har ett unikt och snyggt sätt att skapa smycken av material som tappat sin ursprungliga funktion. By Frida har visat att hållbart mode kan både vara snyggt och attraktivt med kreationer som vi till exempel fått se på tv-galan Kristallen.”
 • Stena Fastigheter Malmö. Motivering: ”Stena Fastigheter i Malmö visar exempel på hur energieffektivisering och satsning på sociala kärnvärden ger positiva effekter för hela företaget. Stena Fastigheter köper bland annat enbart grön el till sina fastigheter, är miljödiplomerade och jobbar mot tydliga mål för att minska elanvändningen.”
Unni Solbe, vd för Stena Fastigheter i Malmö. Foto: Moa Dahlin

Unni Sollbe, vd för Stena Fastigheter i Malmö. Foto: Moa Dahlin

Kategori: Årets företagare

 • Viser – Robert Green. Motivering: ”Viser AB är experter på trygghetslarm och har med Robert vid rodret lyft fram bolagets kärnkompetens och paketerat den till en lösning som idag erbjuder trygghet och enkelhet för äldre, anhöriga och anställd personal inom äldreomsorgen. Viser har vuxit till en trygg och solid partner att göra affärer med.”
 • AddPro – Nicklas Persson. Motivering: ”AddPro med Nicklas i spetsen har utsetts till Sveriges bästa leverantör av IT-konsulttjänster 2016 och rankas som det absolut bästa företaget inom detta område för att skapa mervärde till sina kunder. Detta enligt Radar Groups stora årliga leverantörskvalitetsgranskning i Sverige.”
 • Förenade Bil – Joakim Söderström. Motivering: ”Förenade Bil AB i Malmö grundades 1921 och är ett familjeföretag. Joakim har som tredje generation utvecklat företaget framgångsrikt till att bli landets äldsta kompletta bilföretag.”
Nicklas Persson, vd på AddPro. Foto: Jenny Leyman

Nicklas Persson, vd på AddPro. Foto: Jenny Leyman

Kategori: Årets jobbkomet

 • Massive Entertainment. Motivering: ”Massive Entertainment har under flera år växt i Malmö och erbjudit nya arbetstillfällen. Tack vare årets lyckade produktlansering på en mycket konkurrensutsatt marknad, ser framtiden fortsatt ljus ut. Inte minst med tanke på att man förvärvat ett helt kvarter, för att säkra utrymme för den fortsatta tillväxten.”
 • Radix Kompetens. Motivering: ”Radix Kompetens AB erbjuder bland annat stöd och matchning för arbetssökande och driver arbetsmarknadsprojekt tillsammans med företag, föreningar och lokala aktörer. Radix Kompetens har växt kraftigt under året och företaget har en mångfald bland sina anställda och dess verksamhet bidrar till att bryta utanförskap.”
 • Telavox. ”Telavox utvecklar världsledande lösningar för bland annat smart och effektiv telefoni och chatt för att göra företag mer öppna, effektiva och tillgängliga. Telavox är ett entreprenöriellt företag med bas i Malmö som är framgångsrikt på en tuff, internationell marknad och har under flera år växt i Malmö och erbjudit nya arbetstillfällen.”
Radix kompetens grundare Martin Sjöström. Foto: Jenny Leyman

Radix Kompetens grundare Martin Sjöström. Foto: Jenny Leyman

Vinnarna avslöjas 13 februari 2017. Läs mer om Malmö näringslivsgala här.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.