Schysst transport? Nu ska färdvägen bli mer transparent

Följ din varas resa från leverantören hela vägen till butiken – det är tanken med den nya appen ”Transparent transport”, utvecklad vid Lunds universitet.
Med appen får både åkerierna och transportköparna bekräftelse för att de använder sig av lagliga och hållbara metoder, säger forskaren Henrik Sternberg. Foto: Mats Nygren Med appen får både åkerierna och transportköparna bekräftelse för att de använder sig av lagliga och hållbara metoder, säger forskaren Henrik Sternberg. Foto: Mats Nygren

− Det måste bli mycket tydligare vilka åkerier som kör med bra villkor och lagliga metoder. Det är en överlevnadsfråga för transportföretagen att kunna visa för slutkunder och omvärlden att de följer regler och avtal, säger Henrik Sternberg, docent i förpackningslogistik vid LTH, Lunds universitet.

Han har tillsammans med med forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT och finansiering av Vinnova tagit fram en prototyp till appen ”Transparent transport”. Med den ska konsumenten kunna följa en varas resa från leverantören hela vägen till butiken.

Tekniken bygger på ”blockkedjor”, där varorna lämnar digitala spår vid varje stopp de gör på vägen till konsumenterna.
− Många köper miljömärkta produkter för att de vill göra en skillnad. Men en vara med miljömärkning kan fortfarande vara transporterad med olagliga och ohållbara metoder och med dåliga arbetsförhållanden för chaufförerna, säger Henrik Sternberg.

Med appen ska både åkerierna och transportköparna få bekräftelse på att de använder sig av lagliga och hållbara metoder, menar han.
– Det kommer vara ett incitament att använda sig av tekniken och innebär att konsumenter kan vara säkra på att varorna de köper har transporterats på ett schysst sätt, säger Henrik Sternberg.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.