Skånskt IT-företag uppköpt av norskt riskkapitalbolag

Norska riskkapitalbolaget Norvestor går in som huvudägare i Landskronabaserade IT Gården med 100 anställda. "Målet är att omsätta en miljard" säger grundaren Jan Swedin som fortsätter som vd.
IT Gården i Landskrona, med vd Jan Swedin i spetsen, har sålts till norska Norvestor. Foto: Britt-Mari Olsson och Lars Dareberg IT Gården i Landskrona, med vd Jan Swedin i spetsen, har sålts till norska Norvestor. Foto: Britt-Mari Olsson och Lars Dareberg

– Jag har i tre-fyra år funderat på att hitta en ägare att hålla i handen och kunna växa lite mer nationellt med bolaget, säger Jan Swedin.

Företaget grundades 1999 och har växt snabbt på senare år. till dagens 100 anställda. Omsättningen för 2015/2016, företaget har brutet räkenskapsår, landade på 200 miljoner kronor.

Jan Swedin är vd för IT Gården. Foto: Britt-mari Olsson

Jan Swedin är vd för IT Gården. Foto: Britt-mari Olsson

Jan Swedin säger att målsättningen är att växa både organiskt och via uppköp.
– Nu kan vi ta stora kliv som jag inte vågat ta själv. Målet är att nå en miljard i omsättning till 2020, säger han optimistiskt.

Något som kräver en kapitalstark ägare.
– Som ensam stor ägare är det svårt att göra det själv. Jag har tittat på flera av private equity-bolagen och fastnade för Norvestor som kan vår bransch. De har till exempel gjort samma resa i Norge med Cegal som växt från 50 till 350 anställda.

Blir företaget kvar i Landskrona?
– I första läget ja, vi kommer aldrig helt att lämna Landskrona. men vi kommer att växa betydligt mer i större städer.

Norvestor köper 77 procent av aktierna för en hemlig köpesumma. Företagets ledning, totalt tio personer med vd Jan Swedin i spetsen, behåller resterande 23 procent.
– Men i januari kommer alla anställda att få ett erbjudande om att köpa in sig, säger Jan Swedin.

Text: Erik Melkersson

Läs mer:

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.