Från arg Löfven till högsta lönerna – mest läst om skånska jobb och företag

8till5 skriver om företagen, affärerna och entreprenörerna i Skåne. Här är tio av de mest lästa artiklarna i år. Tack för att ni följer, tipsar och kommer med synpunkter! Vi finns på plats under helgerna och nås på tips@8till5.se.
Några av årets intervjuade: Fairooz Tamimi, Martin Sjöström, Boris Lennerhov, Roba Ghadban, Sten Hagman, Ann-Kristin Hansson och Göran Månsson. Foto: Jenny Leyman och Sven-Erik Svensson Några av årets intervjuade: Fairooz Tamimi, Martin Sjöström, Boris Lennerhov, Roba Ghadban, Sten Hagman, Ann-Kristin Hansson och Göran Månsson. Foto: Jenny Leyman och Sven-Erik Svensson

1. Arg Löfven kräver förklaring av Findus ägare
Regeringen krävde korten på bordet av brittiska Nomad Foods: Varför köpte ni upp och lade ner ett framgångsrikt företag som Findus i Bjuv? ”Beskedet att lägga ner en verksamhet som fungerat bra reser frågetecken”, sa statsminister Stefan Löfven.

2. Två storkonkurser i Skåne – åttio anställda sägs upp
Ett byggbolag och ett IT-konsultföretag gick omkull i september. Men i stort har Skåne drabbats av färre konkurser än förra året.

3. Här är företagen som betalar högst löner i Skåne
Fem av de tio skånska företag som betalar högst löner ligger i Malmö. Men mest tjänar de anställda på ett Lundabolag.

4. Chefer, specialistläkare och piloter – tio mest välbetalda yrken
100 000 kronor – så mycket skiljer sig snittlönerna mellan de högst och lägst betalda yrkena i SCB:s lönestatistik.

5. Skånskt byggbolag i konkurs – fyrtio förlorar jobbet
Modular omsatte omkring 67 miljoner, vilket gjorde konkursen till den största i Skåne i sommar.

6. Glasbruksdrängen som blev kung av Ullared
Från dräng på glasbruket till chef över shoppingmetropolen. Så kan Boris Lennerhov sammanfatta sin yrkeskarriär. Men nu har ”Ullared-Boris” lämnat över vd-stolen på Gekås.

7. Min Doktors sparkade vd berättar om oenigheten med styrelsen
Det var tänkt att se ut som ett beslut i samförstånd, att Charlotta Tönsgård lämnade vd-jobbet för den digitala vårdgivaren Min Doktor i Malmö efter bara åtta månader. Men fasaden sprack när styrelseordföranden i flera intervjuer uttalade sig kritiskt om hennes kompetens för uppdraget att expandera bolaget. Nu berättar Charlotta Tönsgård vad som egentligen hände.

8. Findus ägare: Därför lägger vi ned verksamheten i Bjuv
Findus köptes upp och beslutade att lägga ner i Bjuv. Vd Henrik Hjalmarsson svarade på varför.

9. Bilhandlare i storaffär: Bil-Månsson köper Skånebil
Volvo- och Renaulthandlaren Bil-Månsson förvärvade konkurrenten med anläggningar i nordvästra Skåne. Köpet träder i kraft vid årsskiftet.

10. Sveriges snabbast växande företag är skånskt – utsett till supergasell
”Det känns lite overkligt, jag har knappt hunnit smälta det”, sa Martin Sjöström, grundare och vd för Radix Kompetens. Malmöbolaget vann DI:s tävling om landets snabbast växande företag.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.