Leverantör till sjukvården skär ned – 37 anställda mister jobbet

Grossist- och distributionsföretaget Mediq Sverige har varslat hela sin personalstyrka i Lund om uppsägning. Totalt drabbas 37 anställda.
Mediq Sverige planerar för personalnedskärningar i Lund. Foto: Albin Brönmark Mediq Sverige planerar för personalnedskärningar i Lund. Foto: Albin Brönmark

Mediq Sverige levererar sjukvårdsartiklar och medicintekniska produkter till bland annat sjukhus och vårdcentraler. Anledningen till varslet är att företaget har förlorat en upphandling hos Region Skåne, som istället gått till ett konkurrerande företag.

Förlusten innebär att Mediq Sverige nu ska göra sig av med alla sina 37 anställda i Lund, nästan uteslutande lagerarbetare.
– Det är väldigt tråkigt för vår personal, och det är tyvärr den verkligheten som vi lever i med lagen om offentlig upphandling. Vår personal har varit fantastiskt lojal och fortsätter att leverera på en hög nivå, säger Karin Brattén, marknads- och kommunikationschef för Mediq Sverige med totalt 260 anställda och huvudkontor i Kungsbacka.

Sedan 2010 servar företagets enhet i Lund helt och hållet Region Skåne med all logistik och sjukvårdsmaterial.
– Ingen annan del av vårt bolag påverkas av den här affären, säger Karin Brattén.

Mediq Sveriges sista leverans till Region Skåne sker i slutet av april. Därefter tar Göteborgsföretaget Onemed över Region Skånes logistiktjänst av förbrukningsmaterial till sjukvården.

Avtalet med regionen är värd cirka 40 miljoner kronor per år, och löper under tre år med option på en förlängning i upp till fyra år.

Framöver kommer Onemed, som bland annat har ett kompetenscentrum i Malmö, att driva verksamheten med både egna medarbetare och anställda från lokala partners.
–Under de senaste åren har vi nyanställt personal i Skåne som är en viktig region för oss. Som en följd av det nya avtalet kommer vi att fortsätta nyanställa och växa vidare, säger Robert Schmidt, marknads- och kommunikationschef för Onemed.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.