Sex tips – så får du fart på karriären

Att ta steget från universitetet till arbetslivet kan ibland verka både långt och svårt. 8till5 bad Annie Schreiter och Anna Persson, karriärvägledare på Malmö högskola, om deras bästa tips för att få fart på karriären.
Annie Schreiter och Anna Persson är karriärvägledare på Malmö högskola. Foto: Jenny Leyman Annie Schreiter och Anna Persson är karriärvägledare på Malmö högskola. Foto: Jenny Leyman

Enligt Svenskt näringsliv får allt fler nyutexaminerade från universitet och högskolor svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många hamnar på arbetsplatser som inte alls är relevanta för sin utbildning eller motsvarar deras kompetens.

Men låt dig inte nedslås. Här tipsar Annie Schreiter och Anna Persson om vad du kan göra för att förbättra dina chanser att åtminstone komma en bit på vägen mot drömjobbet.

Tre tips till dig som fortfarande studerar:

1. Börja bygga upp ditt nätverk: Det är alltid bra att ha ett nätverk innan man behöver det.

2. Engagera dig i studentföreningar, jobba som volontär, eller som studentmedarbetare: Det är ett sätt att skaffa dig erfarenhet och skilja dig från mängden, samtidigt som du bygger ditt nätverk.

3. Gör informationsintervjuer: Genomför korta intervjuer med personer som jobbar på företag som du tycker verkar intressanta, eller som jobbar med något som du vill lära dig mer om.

Tre tips till dig som är nyutexaminerad:

1. Du kanske inte får ditt drömjobb direkt: Var därför öppen för andra möjligheter som gör att du skaffar dig erfarenheter och öppnar nya dörrar.

2. Reflektera över vilka erfarenheter och kompetenser du har med dig i bagaget: För att kunna marknadsföra dessa på ett bra sätt till potentiella arbetsgivare.

3. Var proaktiv i ditt jobbsökande: Det vill säga, svara inte bara på utannonserade jobb – tänk på att cirka 80 procent av jobben annonseras inte.

Fotnot: Anna Persson slutade som karriärvägledare på Malmö högskola vid årsskiftet.

Läs mer:

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.