Eva Dahlberg: ”Jättehäftigt att få bekräftelse på det vi gjort”

Bland 250 nomineringar var det till slut hotelldrottningen på Kullahalvön som tog hem titeln Årets mest företagsamma skåning. Eva Dahlberg har entreprenörskapet i blodet. Men hennes affärsidéer har inte alltid mottagits med entusiasm.
Eva Dahlberg driver Grand Hotel Mölle, Höganäs saluhall och Brandstationen i Mölle tillsammans med sin man. Foto: Jenny Leyman Eva Dahlberg driver Grand Hotel Mölle, Höganäs saluhall och Brandstationen i Mölle tillsammans med sin man. Foto: Jenny Leyman


Hon har varit egenföretagare i hela sitt yrkesverksamma liv. Grand Hotel i Mölle har varit i familjen Dahlbergs ägo i mer än femtio år.
– Min pappa var entreprenör ut i fingerspetsarna och det är också så min yrkesbana har sett ut, säger Eva Dahlberg.

I dag driver hon Grand Hotel tillsammans med sin man David Mill. Utöver hotellet har de även startat Höganäs saluhall och restaurangen och butiken Mölle Brandstation. Trots att makarnas affärsidéer stött på patrull genom åren har de aldrig gett upp.
– Min största tillgång är definitivt min mans galna idéer. När vi skulle starta saluhallen för fem år sedan var det säkert 95 procent som sa att vi var galna som skulle göra det i Höganäs. Varför inte i Malmö eller Helsingborg? Men det gör det ännu roligare att lyckas, säger Eva Dahlberg.

Gemensamt för Eva Dahlbergs och David Mills verksamheter är ett stort fokus på lokalproducerade varor.
– Vi befinner oss ju i en fantastisk mathub, inom radien av fem mil har vi åtminstone 65, 70 olika uppfödare och odlare som vi jobbar med, säger Eva Dahlberg.

Och nästa år är planen att dra igång ytterligare ett projekt.
– Vi planerar att öppna ett ställe i anslutning till Brandstationen i Mölle med lite mer hamninspirerad mat. Att redan ha några ställen bakom sig gör att folk förväntar sig mycket av en, med det nya stället vill vi skapa något oväntat, säger hon.
– Om allt går som det ska är vi igång till sommaren.

Vad utmärkelsen Årets mest företagsamma skåning egentligen innebär för Eva Dahlberg och hennes företagande återstår att se.
– Det är jättehäftigt att få bekräftelse på det vi gjort under alla år och bara det fantastiska gehöret och alla som har röstat, det fick mig till tårarna. Det är en jätteboost, säger hon.

Fakta: Eva Dahlberg

 • Aktuell: Utsedd till Årets mest företagsamma skåning 2016.
 • Ålder: 48 år.
 • Bor: Mölle.
 • På fritiden: ”Umgås med mina barn och försöker njuta av god mat och goda viner.”

Fakta: Årets mest företagsamma skåning

 • Av 250 nomineringar utsågs fem finalister som sedan allmänheten har kunnat rösta på.
 • Utmärkelsen delas ut varje år av Svenskt näringsliv. Syftet är att uppmärksamma personer som utvecklar och skapar jobb för fler människor i regionen.
 • Tidigare vinnare:
  • 2015: Martin Jörgensen, Lakritsfabriken, Helsingborg.
  • 2014: Marie-Christine Stobaeus och Annette Andersson, Solklart Vård, Bjuv.
  • 2013: Fredrika Gullfot, Simris Alg, Simrishamn.
  • 2012: Joachim Samuelsson, Crunchfish, Malmö.
Eva Dahlberg driver bland annat saluhallen i Höganäs. Foto: Jenny Leyman

Eva Dahlberg. Foto: Jenny Leyman

Läs mer: