Finansmannen Kjell Nilsson misstänks för grovt skattebrott

Det stormar åter kring Kjell Nilsson. Förra året lämnade han som ordförande för börsnoterade Lindab efter uppgifter om att han startat brevlådeföretag i Panama. Nu misstänks han för grovt skattebrott och upptaxeras kraftigt.
Förre Lindabordföranden Kjell Nilsson misstänks för grovt skattebrott. Förre Lindabordföranden Kjell Nilsson misstänks för grovt skattebrott.

Under förra våren började uppgifter från de så kallade Panamadokumenten att publiceras världen över. Det rörde sig om hur personer och företag fått hjälp att hantera sina förmögenheter genom brevlådeföretag i skatteparadiset Panama.

Kjell Nilsson var en av dem som figurerade i rapporteringen. Uppgifterna skapade turbulens kring hans uppdrag som ordförande i ventilations- och byggproduktföretaget Lindab, där han blev ifrågasatt av storägaren Creades. Kjell Nilsson valde då att avböja omval.

Panamauppgifterna fick Skatteverkets utredare att bli intresserade. Nu får det efterverkningar på flera sätt. Skatteverket har anmält Kjell Nilsson till Ekobrottsmyndigheten misstänkt för grovt skattebrott under 2006-2013.

Skatteverket har också beslutat om eftertaxering som bland annat innebär att Kjell Nilssons förmögenhet räknas upp med 38 miljoner kronor.

”Jag kan bara säga att beslutet ska överklagas till förvaltningsrätten i Göteborg inom kort”, säger advokat Cecilia Gunne, som företräder Kjell Nilsson, till Dagens industri på nätet.

Finansmannen lämnade i april förra året in en självrättelse till Skatteverket, där han medgav att han hade oredovisade tillgångar i utlandet. Det rörde sig bland annat om pengar som har funnits i ett bolag i Panama inför en planerad flytt till Dubai som aldrig blev av.

Skattskyldiga som frivilligt rättar oriktiga uppgifter kan slippa skattetillägg. Men Skatteverket menar att Kjell Nilsson gjorde den frivilliga rättelsen först efter att uppgifterna om brevlådeföretaget i Panama blivit offentliga. Om det blir någon avgift är för tidigt att säga.

SVT Nyheter fick tag på finansmannen på telefon.

”Jag befinner mig på andra sidan jorden och vill inte kommentera detta”, blev det kortfattade beskedet.

Kjell Nilsson har haft en lång karriär inom näringslivet och har bland annat varit vd i Trelleborg AB och Boliden AB.