Ny koncernchef på Jayway – ska anställa fyrtio till i år

Philip Kron tar över som koncernchef för Jayway. Samtidigt växlar företaget upp och nyanställer fyrtio till femtio personer.
Jayways personalstyrka med 160 anställda ska öka med en fjärdedel. Foto: Erik Underbjerg Jayways personalstyrka med 160 anställda ska öka med en fjärdedel. Foto: Erik Underbjerg


Jayway är specialister på digital innovation och har huvudkontoret i Malmö. 2016 var ett av företagets starkaste år hittills, med en omsättning på omkring 165 miljoner kronor.

Knappt innan nyårsfyrverkerierna tonat bort väntar flera förändringar: omorganisation, rekryteringar, utökning av traineeprogrammet för nyanlända – och en ny koncernchef.

Philip Kron är bosatt i Malmö och har varit vd för Jayways danska kontor sedan 2009. Nu tar han över ansvaret för hela koncernen.
– Det känns väldigt roligt. Vi har nyligen omorganiserat oss och får nu sju mjukvarustudior med yngre ledare, samtidigt som vi behåller erfarenhet från grundaren Thomas Dagsberg och avgående koncernchefen Mats Weidmar.

Personalstyrkan med 160 anställda ska öka med en fjärdedel. Främst söker man utvecklare med kompetens inom Java och iOS, men även en par projektledare och service designers. Upp till tjugo personer ska anställas i Malmö, lika många i Stockholm och ett par i Köpenhamn. Jayway har även kontor i Palo Alto, Silicon Valley.
– Vi har sedan några år haft studior i Köpenhamn och Stockholm, där arbetssättet har fungerat väldigt bra. Därför vill vi rulla ut det i resten av organisationen.

Varje studio är specialist inom ett branschområde, som internet of things eller digital utbildning, och arbetar hela vägen från idé och konceptdesign till utveckling och drift.

Hur skiljer sig arbetssättet från hur ni tidigare har jobbat?
– Malmökontoret har fungerat mer som ett konsultföretag, där enskilda personer hyrts ut per timme eller månad. Nu jobbar vi mest i projektform har ett löpande ansvar för digitalisering hos våra kunder.

Vilka erfarenheter tar du med dig från vd-rollen i Danmark?
– Där var jag med och byggde upp från liten skala, med fria tyglar. Det vill jag ta med mig – studion får mycket eget ansvar att hitta kunder och inriktning.

I vår väntar dessutom en ny omgång av Talent Without Borders. Traineeprogrammet syftar till att ge nyanlända en fot in på den svenska arbetsmarknaden.
– Det handlar inte så mycket om kompetens, det har de redan. Men vi kan erbjuda ett nätverk och en första fot in på arbetsmarknaden. Under två program har omkring tjugo personer deltagit, och alla har fått jobberbjudanden. I mars kör vi igång tredje omgången i utökad skala, säger Philip Kron.

Fakta: Philip Kron

Aktuell: Ny koncernchef på IT-koncernen Jayway, med huvudkontor i Malmö.
Bor: Limhamn, Malmö.
Familj: Gift med Anna, har två katter.
Gör en ledig dag: ”Om det blåser kitesurfar jag gärna vid Skanör.”

Mats Weidmar, avgående koncernchef:

”Philip har lyckats väldigt bra med att bygga vår danska verksamhet, och jag är säker på att koncernen under hans ledning kommer att ta nästa stora språng i utvecklingen. Jag känner mig personligen också väldigt nöjd med att vi lyckas få fram ledartalanger som Philip internt.”

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.