Paxa köttstycken på levande kossor med Cowfunding

Sedan drygt ett år tillbaka kan skånska konsumenter köpa andelar i levande kor eller grisar via Malmöföretaget Cowfunding. När samtliga andelar är sålda slaktas djuret och köttet levereras till beställaren. Nu utvidgar företaget sin verksamhet uppåt i landet.
Gertjan Dieleman och Hans Ramel är grundare av Cowfunding.
Foto: Klas Andersson Gertjan Dieleman och Hans Ramel är grundare av Cowfunding. Foto: Klas Andersson

Hur går försäljningen?
– Det går väldigt bra, december var vår bästa månad hittills. Men under hela det senaste halvåret har affärerna utvecklats snabbt. I november etablerade vi även verksamhet i Stockholm och har en ambition att inom kort nå försäljning runt hela Mälardalen. I slutet av 2017 hoppas vi dessutom kunna sprida verksamheten till Göteborgsområdet, säger Gertjan Dieleman, medgrundare av Cowfunding.

Av vilken huvudsaklig anledning startade ni företaget?
– Jag har ett passionerat förhållande till matproduktion. Jag tror också att konsumenter i stor utsträckning vill ha lokalt producerade kvalitetsvaror med tillförlitlig, fyllig och spårbar information om bland annat ursprung. Folk är beredda att äta mindre kött idag, men det kött som de äter ska samtidigt vara av riktigt hög kvalitet.

Vad skiljer er tjänst från köttförsäljning hos gårdsbutiker eller djuruppfödare?
– Det finns inget som säger att man inte ska köpa kött direkt från en uppfödare, det kan vara bra produkter. Men då bör du också veta att köttet verkligen kommer från en bra gård. Vi tillhandahåller en plattform med flera olika kvalitetssäkrade och lokala köttbönder. Vi erbjuder också mer information om produkterna än vad uppfödarna själva brukar tillhandahålla.

Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.